A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében elindult a „Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a közép-magyarországi régióban kombinált hiteltermékkel” című (VEKOP-5.1.1-5.1.2-16) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése.

Mikro-, kis-, és középvállalkozások igényelhetnek támogatást energiahatékonyságot javító fejlesztéseikhez, épületek fűtési, hűtési és használati melegvíz-rendszereinek korszerűsítéséhez és a megújuló energiafelhasználás növelését célzó beruházásokhoz.

A feltételeknek eleget tevő projektek 3 millió és 50 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásban, valamint 3 millió forint és 50 millió forint közötti kedvezményes kamatozású kölcsönben részesülnek. (Az igényelhető kölcsön összegének meg kell haladnia a vissza nem térítendő támogatás összegét.) A kormány 170-280 támogatott kérelemre számít.

A tervezett keretösszeg 11,76 milliárd, ebből a vissza nem térítendő támogatás és a kölcsön egyaránt 5,88 milliárd forint. A forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

További részletek az alább letölthető felhívástervezetben.

A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat a kormány 2016. október 7-ig várja a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.