Az Európai Bizottság az EU összefonódás-ellenőrzési rendeletével összhangban jóváhagyta, hogy az Energetický a průmyslový holding a.s. (EPH) cseh részvénytársaság kizárólagos irányítást szerezzen a Mátrai Erőmű Zrt. felett.

A Mátrai Erőmű Zrt. egy Visontán található, 966 MW teljesítményű, főként lignittüzelésű erőmű tulajdonosa és üzemeltetője, ezenfelül biomasszából és napenergiából is előállít villamos energiát, és két külfejtéses bányát is tulajdonol és működtet Magyarországon. Az EPH közműszolgáltató vállalat, mely a lignitkitermelés, a villamosenergia- és hőenergia-termelés, -elosztás és -ellátás, valamint a földgázszállítás, -elosztás és -tárolás terén fejti ki tevékenységét.

A bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a tervezett összefonódás nem vet fel versenypolitikai aggályokat, mivel a két vállalat magyarországi tevékenysége között csak kismértékű az átfedés. Az összefonódás ellenőrzésére egyszerűsített eljárás keretében került sor – olvasható a bizottság közleményében.

Az Opus Global Nyrt. 2017 végén jelentette be, hogy a tulajdonában lévő Stratis Energy Magántőke-alap és az EPH által közösen alapított vállalat, a Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. megvette a Mátrai Erőmű Zrt. 72,62 százalékát.