A beruházások dinamikus bővülése idén tovább folytatódott. 2019 első negyedévében 26,4%-os volt az emelkedés, ami 1.688 milliárd forint értékű fejlesztést jelent. Ebben kiemelt szerepe volt a hatékony uniós forrásfelhasználásnak, az otthonteremtési programnak, valamint az unió legalacsonyabb társasági adókulcsának.

A fejlesztések lendületét mutatja, hogy 2018. negyedik negyedévéhez képest 6,8%-os volt a növekedés. A kormány tartósan magas ütemű gazdasági növekedésre vonatkozó várakozásait alátámasztja, hogy szinte valamennyi nemzetgazdasági ágazatban emelkedtek a beruházások. Az egyes szektorok közül a lakásépítésekhez és az infrastrukturális fejlesztésekhez köthető építési beruházások 32,4%-kal növekedtek, hasonló mértékű bővülés jellemezte a feldolgozóipart, emellett 20% felett emelkedtek a gépberuházások is.

A vállalkozások beruházási aktivitása kiugró mértékben, 38%-kal nőtt, de jelentős fejlesztések történtek a közszféra számos területén is, kiemelten az egészségügyben. A lakásépítése kedv változatlanul töretlen: az első negyedévben 3,7 ezer új lakás épült, ami 8%-os bővülést jelent. Ez a következő időszakban tovább folytatódik, hiszen áprilisra már érdemben átlépte a 100 ezret azoknak a családoknak a száma, akik a kormány 2015-ben indult otthonteremtési programjának köszönhetően közel 305 milliárd forint támogatást kaphattak.

A kormány gazdaságpolitikai intézkedéseinek és a tőkevonzó befektetési környezetnek köszönhetően a hazai beruházási ráta 2017 óta dinamikusan emelkedik. Az idei év első negyedévében ennek értéke meghaladta a 26%-ot, amellyel Magyarország az Európai Unió élmezőnyében helyezkedik el, lényegesen felülmúlva mind a tagállamok, mind pedig a visegrádi országok átlagát.

Az év hátralevő részében a beruházások további növekedése várható, amit a már bejelentett, illetve tervezett vállalati fejlesztések, a kedvező hitelezési környezet, a lakásépítések számának emelkedése, valamint az uniós forrásfelhasználás egyaránt támogat. Ezeket a kedvező folyamatokat erősíthetik a kormány versenyképességi programjában foglalt intézkedések is, amelyekkel fenntartható pályán marad az uniós átlagot érdemben meghaladó, négy százalék feletti gazdasági bővülés.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)