Új típusú foglalkoztatási eszközökkel még tovább növelhető a foglalkoztatás szintje Magyarországon, ennek kulcsa a meglévő munkaerő-tartalék mozgósítása – jelentette ki Varga Mihály.

A pénzügyminiszter bejelentette: a kormány ezért Borsod-Abaúj-Zemplén megyére is kiterjeszti a Kelet-Magyarországon tavaly elindított munkaerő-piaci programot. A tárcavezető a friss foglalkoztatási adatokról szólva közölte: az év ezen időszakában még soha nem dolgoztak ilyen sokan Magyarországon, a foglalkoztatottak száma 4 millió 481 ezer főre nőtt, míg a 3,6 százalékos munkanélkülisége ráta a negyedik legalacsonyabb az Európai Unióban.

A tárcavezető elmondta, a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében tavaly elindított munkaerő-piaci programot – amely a munkaügyi hivatalok hatékonyságát hivatott javítani – a kormányzat kiterjeszti Borsod-Abaúj-Zemplén megyére is, ami érdemben elősegítheti az ott meglévő jelentős számú közfoglalkoztatott és álláskereső elhelyezkedését.

Mint mondta, a program kiterjesztése egy újabb lépcsőfok az országos bevezetés előtt, amivel azt szeretnék elérni, hogy több mint 50 ezren tudjanak elhelyezkedni a versenyszférában az elkövetkezendő időszakban. A tavaly indított projekt célja, hogy úgy alakítsuk át a munkaügyi kirendeltségek munkáját, hogy azok a korábbinál jóval hatékonyabb segítséget tudjanak nyújtani a közfoglalkoztatottak, az álláskeresők, valamint a dolgozni vágyó inaktívak és tartós munkanélküliek számára, hogy belépjenek vagy visszatérjenek a munka világába.

Varga Mihály elmondta, az állami foglalkoztatási hivatalok és a vállalatok közötti kapcsolat erősítésével így jobban feltárhatóvá válnak a helyben található, be nem jelentett álláshelyek. A tárcavezető ismertette, a két keleti megyében eddig közel 5000 új üres álláshelyet sikerült felkutatni, 3700 közvetítésből a tavalyi év utolsó három hónapjában mintegy 1400 sikeres volt. 2018. negyedik negyedévében Hajdú-Bihar megyében így több mint hétszeresére, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig több mint a duplájára emelkedett a sikeres kiközvetítések száma az azt megelőző évihez képest.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)