Két megyében idén kísérleti programot indítottak, melynek keretében a munkaügyi hivatalok a vállalkozásoknál személyesen gyűjtik be a munkaerőigényeket.

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, hogy ma a munkában állók száma közelíti a 4,5 milliót, a munkanélküliség 3,7 százalékra mérséklődött, ugyanakkor a foglalkoztatás terén kihívásokkal kell szembenézni, és számos területen már munkaerőhiány tapasztalható. Egyre több közfoglalkoztatott talál munkát a versenyszférában, annak érdekében pedig, hogy biztosítani tudják a vállalkozások munkaerőigényét, nélkülözhetetlen a potenciális munkavállalók képességeinek felmérése.

A nyáron két megyében – Hajdú-Biharban és Szabolcs-Szatmár-Beregben – kísérleti programot indítottak, amelynek keretében a járási hivatalok munkatársai nem az irodáikban gyűjtik a munkaerő-igényeket, hanem személyesen keresik fel a munkaadókat és tájékozódnak, hogy milyen munkára, milyen típusú, milyen felkészültségű munkavállalókra van szükségük, és ennek ismeretében ajánlanak munkahelyet a jelentkezőknek. A tapasztalatokat év végén értékelik, majd szándékaik szerint országosan is kiterjesztik azzal a céllal, hogy 50 ezer új munkavállalót integráljanak az elsődleges munkaerőpiacra 18 hónap alatt.

(Forrás: MTI)