Kismértékben romlott a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete – állapította meg decemberi felmérése alapján a Századvég Konjunktúrakutató.

A felmérés összefoglalója szerint a lakossági index mínusz 26,4-ről mínusz 29,9-re gyengült a mínusz 100 és plusz 100 közötti skálán, a vállalati mutató értéke pedig mínusz 20,7-ről mínusz 21,9-re változott.

A konjunktúraindexet továbbra is az orosz-ukrán háború, a szankciók okozta magasabb inflációs környezet és a gazdasági szankciók által okozott bizonytalanság tartja negatív tartományban.

A pénzügyi, devizapiaci, valamint az árupiacokon tapasztalható nagyobb turbulenciák szintén a bizonytalanságot erősítették.

A konjunktúraérzet jelentősebb javulására akkor nyílik lehetőség, ha a háború véget ér, az infláció jelentősen mérséklődik, továbbá az energiapiacokon megszűnik az óriási bizonytalanság, és tartósan alacsony árak alakulnak ki – állapította meg a Századvég.

A lakossági konjunktúraindex három alindexe romlott az előző havi értékéhez képest. A legkedvezőbb továbbra is a foglalkoztatási helyzet megítélése, amelynek értéke az előző havi mínusz 12,2-ről mínusz 11,9-re emelkedett. Legrosszabbnak az inflációs folyamatokat ítélik meg a háztartások, ennek alindexe minimális mértékben, mínusz 88,5-ről mínusz 93,0-ra romlott. A gazdasági környezet megítélése az előző havi mínusz 34,4 pontos értékről mínusz 42,2-re esett, míg az anyagi helyzeté mínusz 21,3 után mínusz 25,0 lett.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországon inkább jó vagy inkább rossz irányba mennek a dolgok, a lakosság borúlátóbb válaszokat adott az egy hónappal ezelőttihez képest. A határozottan rossz irányba mennek a dolgok válasz aránya az előző havi 32,9 százalékról 42,7 százalékra nőtt, míg az inkább rossz irányba mennek a dolgok aránya 21,4 százalékról 20,2 százalékra csökkent. Változatlannak érzékelte a folyamatok alakulását a novemberi 27,3 százalék után a megkérdezettek 23,1 százaléka, míg inkább jó irányba fejlődést a novemberben 11,1 százalék után 8,4 százalék, a határozottan jó irányba alakuló fejlődést pedig az előző havi 6,1 helyett 4,7 százalék jelölt meg.

A legnagyobb pozitív irányú elmozdulás a lakosság körében a foglalkoztatottság alakulásának a következő egy évre vonatkozó megítélésében történt. Jelentős csökkenést 4,0 százalékponttal kevesebben várnak, míg 0,3 százalékponttal kevesebben becsülnek kismértékű romlást, 1,4 százalékponttal kevesebben prognosztizálnak változatlanságot, 2,5 százalékponttal többen várnak kismértékű javulást. Többen vannak 0,6 százalékponttal, akik szerint jelentősen nő a foglalkoztatottság 12 hónap múlva.

A vállalati felmérésben két alindex kedvezőtlenebbé vált az előző hónaphoz képest. A gazdasági környezet mutatója az előző havi mínusz 37,3-ról mínusz 41,7-re gyengült, míg az üzleti környezeté mínusz 30,1-ről mínusz 33,2-re esett. Az iparági környezeté mínusz 22,4 maradt, a termelési környezeté mínusz 13,4-ről mínusz 13,2-re javult.

A legnagyobb javulást a következő egy évben az export alakulását illetően várják a vállalatok. Mindössze a vállalatok 0,2 százaléka vár jelentős, míg szintén 0,2 százalékuk csekélyebb növekedést. Kismértékű gyengülést 0,7 százalékponttal többen várnak, mint amilyen mértékűt az elmúlt hónapban prognosztizáltak. Ugyanakkor decemberben 0,2 százalékkal kevesebben jeleztek előre jelentősen csökkenő exportot.

A vállalatok összességében borúlátók a jövő alakulását illetően. A megkérdezett vállalatok 34,9 százaléka – 3,8 százalékponttal többen, mint novemberben -, hogy úgy véli, hogy határozottan rossz irányba fejlődnek a dolgok. További 31,1 százalék (3,4 százalékponttal alacsonyabb a novemberi aránynál) szerint inkább rossz irányba. A vállalatok az is-is kategóriát 2,8 százalékponttal, az inkább jó irányba kategóriát 3,3 százalékponttal kevesebben, a határozottan jó irányba kategóriát pedig 0,3 százalékponttal többen jelölték meg prognózisukként.

(Forrás: MTI)