A márciusi 2,3 százalék után áprilisban 1,7 százalékkal nőtt éves összevetésben a kiskereskedelmi forgalom volumene az Európai Unióban – tájékoztatott kedden az Eurostat.

A „nem élelmiszer termékek” forgalma áprilisban uniós szinten 3,4 százalékkal nőtt éves összevetésben, az üzemanyagoké pedig 1,3 százalékkal; az „élelmiszer, ital, dohány” kategóriában pedig 0,3 százalékos visszaesést regisztráltak.

Az unió statisztikai hivatalát tájékoztató tagállamok közül a legnagyobb, 7,4 százalékos éves forgalomnövekedésnek a romániai kiskereskedők örülhettek, a képzeletbeli dobogó második fokán Lengyelország állt (6,6 százalék), a „bronzérmes” pedig (6,5 százalékkal) Litvánia volt. Magyarországon – a szezonálisan kiigazított adatok szerint – az Eurostat módszertana szerint 6,1 (a KSH első becslése szerint 6,0) százalékos volt az éves növekedés, ez az Eurostatnál egyelőre a negyedik legerősebb adat.

Év/év alapon a legnagyobb visszaesésről Málta (mínusz 3,1 százalék), Belgium (mínusz 1,5 százalék) és Szlovénia (mínusz 1,4 százalék) statisztikusai számoltak be.