A februári 2,4 százalék után márciusban 2,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet a kiskereskedelmi forgalom volumene az Európai Unióban – jelentette csütörtökön az Eurostat.

A „nem élelmiszer” termékek forgalma uniós szinten átlagosan (a szezonálisan kiigazított adatok szerint) 3,1 százalékkal emelkedett, az „élelmiszer, ital, dohány” kategóriában 1,6 százalékos volt a növekedés, míg üzemanyagokra ugyanannyit költöttek az EU-ban, mint 2016 márciusában.

Az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül év/év alapon a legerőteljesebb növekedést Szlovéniában (10,4 százalék), Romániában (9,1 százalék) és Luxemburgban (7,8 százalék) regisztrálták. Az uniós módszertan szerinti, a KSH gyorsbecslését 0,1 százalékponttal meghaladó 5,7 százalékos magyar adat Észtországgal és Horvátországgal van „holtversenyben”, a fentieken túl ennél erőteljesebb növekedést csak Litvániában (6,5 százalék), Lengyelországban (6,4 százalék), Szlovákiában (6,0 százalék) és Bulgáriában (5,9 százalék) mértek a statisztikusok.