A bíróságok helyett a Pénzügyi Békéltető Testület hoz döntést a pénzügyi szolgáltatók és ügyfeleik közötti kisebb, egymillió forintot meg nem haladó értékű vitás ügyekben.

Január 1-jén több, a pénzügyi békéltetést érintő jogszabálymódosítás is hatályba lép. Az egyik fontos változás, hogy a pénzügyi intézményeknek egymillió forintos ügyértékig kötelezően alá kell vetniük magukat a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) határozatának, ha a fogyasztói igény jogos, és nem tudnak az ügyféllel megegyezni.

Jogvita esetén az érintett fogyasztók lakóhelye szerinti járásbíróság dönt majd, amelyben a PBT nem peres fél, a jogvita közvetlenül a kérelmező és a szolgáltató között zajlik.

Ugyancsak januártól személyi jövedelemadó-mentessé válik a magánszemélyek számára a pénzügyi szolgáltatók által elengedett hitelkövetelés. Ha a felek a PBT-nél egyezségre jutnak, és a pénzügyi szolgáltató elengedi az ügyfél hiteltartozását vagy annak egy részét, az elengedett összeget a fogyasztónál nem veszik jövedelemként figyelembe. (MTI)