Orchideákhoz és áfonyákhoz ajánlott tápoldatokat vontak ki a forgalomból, mert azok magnézium tartalma 2 százalék helyett csupán 0,5 százalék – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Az alacsony hatóanyag tartalmú Garri tápoldatok forgalomba hozatalát azonnali hatállyal megtiltotta a Nébih, a gyártóval szemben pedig hatósági eljárás indult. A 30 megvizsgált terméknél a jelölést és a címkézést megfelelőnek találták, 12 tételből azonban kettőnél minőségi problémát talált a Nébih laboratóriuma.

Az OBI Hungary Retail Kft.-nél forgalmazott tápoldatok a növények tápanyag-utánpótlására szolgálnak, illetve a talajok termőképességét javítják.

A hivatal hangsúlyozta, hogy a gazdálkodók számára komoly károkat okozhat, ha a műtrágyák hatóanyagtartalma nem éri el a deklarált értéket, mivel így több hatóanyagért fizetnek, mint amennyit valójában az anyag tartalmaz. Emellett a mezőgazdaságban felhasznált termésnövelő anyagok és műtrágyák közvetve, vagy közvetlenül hatással vannak az asztalra kerülő élelmiszerekre, valamint nagymértékben befolyásolják a termelés eredményességét is.