Szabályozási kérdésekben történt előrelépés, azonban az ipari termékekre vonatkozóan tervezett vámcsökkentésről egyelőre még az előkészítő munka sem kezdődött meg az Európai Unió és az Egyesült Államok között.

Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos elmondta: „Nem tárgyalunk jelenleg semmiről az Egyesült Államokkal. Az ipari árukat érintő esetleges egyezményt illetően még az előkészítő munka sem kezdődött el. Egyelőre a szabályozási együttműködésre fókuszálunk.”

A kereskedelmi miniszteri tanácsülés résztvevői arról egyeztettek, hogyan kerülhető el egy kereskedelmi háború az Atlanti-óceán két partja között. A soros elnökséget adó osztrákok szerint elsősorban a közös szabályozási kereteire kellene összpontosítani, így például egymás biztonsági sztenderdjeinek kölcsönös elismerésére az autóipari, a gyógyszeripari és az orvosi berendezések terén.

Cecilia Malmström november végén találkozik Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselővel, akivel megvizsgálják, hogy megköthető-e a megállapodás a szabályozási ügyekben.

„Vannak könnyen elérhető eredmények, mivel az évek során sok előkészítő munkát végeztünk. Más kérdések rendezése hosszabb időbe fog telni” – jelezte a biztos.

Peter Altmaier német gazdasági miniszter „rendkívül nehéznek” értékelte a jelenlegi nemzetközi környezetet, s figyelmeztetett, hogy mielőbb tető alá kell hozni a megegyezést Washingtonnal.

Jean-Baptiste Lemoyne francia államtitkár szerint csak korlátozott kereskedelmi szerződés képzelhető el, az ugyanis nem vonatkozhat a mezőgazdasági termékekre, ráadásul átfogó megállapodás csak olyan államokkal köthető, amelyek részesei a párizsi klímaegyezménynek, amelyet viszont Donald Trump elmondott.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke júliusban megállapodott Donald Trumppal, hogy egyeztetéseket kezdenek az ipari termékek vámmentességéről, és a nem autóipari termékeket érintő szubvenciók eltörléséről, a tárgyalások ideje alatt pedig egyik fél sem vet ki új vámokat.

(Forrás: MTI, fotó: Baltic Development Forum/Johannes Jansson)