Elkezdődött a Műanyagmentes július, amely kezdeményezésnek célja, hogy az egyszer használatos műanyagok használatát teljesen kiiktassuk a mindennapi életből.

Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője az M1-en adott nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy globálisan évente mintegy 300 millió, az Európai Unióban pedig körülbelül 60 millió tonna műanyagot termelünk, ennek pedig csak az egyharmadát hasznosítjuk újra. Hozzátette, hogy 150 millió tonna műanyag van a tengerekben és ez a mennyiség mintegy 10 millió tonnával növekszik évente.

A Műanyagmentes július célja az egyszer használatos műanyagok használatának kiiktatása. Antal Alexa példaként említette, hogy a boltokban a zöldséget, gyümölcsöt, pékárut is legtöbbször ilyen műanyag zacskókban vásárolják meg az emberek, holott vannak már alternatív megoldások is, amelyek nem szennyezik a környezetet.

A kommunikációs vezető szerint fontos lenne, hogy tudatosan vásároljunk, a zöldség, gyümölcs, péksütemény kerüljön akár saját tasakba vagy a hazavitt műanyag hosszú élettartamú legyen, ne egyszer használatos. Hozzátette, hogy a szívószál is egyszer használatos műanyag, a vendéglátóhelyeken érdemes jelezni, hogy nem kérjük.

Mint elmondta, az emberek egyre nyitottabbak, de van még hová fejlődni az egyszer használatos műanyagok kiiktatásáért. Megjegyezte: a kényelmünket nem csökkenti, ha elhagyjuk ezeket, sőt pénztárcakímélő is, mert sok helyen kell fizetni ezekért a zacskókért.

(Forrás: MTI)