A kínzás és a halálbüntetés máig elfogadott büntetési formák a világ számos pontján, az EU azonban nem ért egyet ezzel és nem szabad, hogy bármilyen formában, akár termékek vagy szolgáltatások forgalmazásával támogassa azt – mondja Marietje Schaake EP-képviselő(képünkön).

– Pontosan mire vonatkoznának a szigorúbb szabályok?

– Arra törekszünk, hogy korlátozzuk az olyan brutális, kínzásra használt eszközök kereskedelmét, amelyeket például az emberek leláncolására vagy verésére használnak. Emellett a szabályozás fontos pontja például, hogy a méreginjekcióhoz használható gyógyszereket nem lehet börtönöknek vagy bűnüldöző hatóságoknak eladni.

Fontos, hogy meg legyenek a jogi eszközeink ahhoz, hogy cselekedjünk, ha például találunk egy kínzáshoz használható eszközökkel teli furgont. Akkor is, ha csak áthalad itt Kínából Mexikó felé, Európa nem hunyhat szemet fölötte. Természetesen ez nem egy mindennapos dolog, de ha valóban megtörténik, akkor a közbeavatkozásunknak komoly következményei lehetnek az egyéni életekre.

– Mekkora a probléma, ha globálisan nézzük?

Az emberi jogokat, főként a sajtószabadságot nagy nyomás alatt tartják világszerte, ezért különösen ébernek kell lennünk, hogy ne csak itthon Európában gondoskodjunk ezek védelméről. Nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy mi történik a világ többi táján, Európa segítségére világszerte szükség van az egyetemes emberi jogok biztosítása érdekében.

– Mondhatjuk, hogy az EU bort iszik és vizet prédikál ezen a téren? Nagy a különbség aközött, amit hangoztat és aközött, amit ténylegesen tesz?

Abszolút, nagyon gyakran óriási a szakadék a kettő között. Hosszú ideig nagyon kritikusak voltunk az emberi jogok megsértése miatt az olyan országokkal, mint például Egyiptom. Az elmúlt két évben azonban úgy tűnik, hogy az EU engedékenyebb lett az egyiptomi elnökkel szemben, aki mióta hatalomra került, csak még rosszabbá tette a helyzetet – ezt mondják az emberi jogi aktivisták, akikkel találkoztam. Az EU rendkívül lágy hangnemet üt meg Egyiptommal kapcsolatban.

A biztonság és a terrorizmus elleni küzdelem miatt sokszor szemet hunyunk az emberi jogok nagyon komoly megsértése felett. Én úgy gondolom, hogy ebben a tekintetben nincs kifogás. Fel kell lépni a terrorizmus ellen és egyben gondoskodni kell az emberi jogok tiszteletben tartásáról.