Bár a Kínai Kommunista Párt vezetői arról döntöttek, hogy változtatnak az egy család-egy gyermek politikán, jövő március előtt ezt valószínűleg nem iktatják törvénybe.

Nagy szenzációként járta be a világsajtót néhány napja a hír, miszerint Kínában változtatnak az egy gyermek politikán. A hétfői kínai sajtóhírekben szerint azonban az szerepel, hogy ennek törvénybe iktatása 2016 márciusa előtt nem kerül sor, vagyis addig nem lesz változtatás. Hogy mire várnak a kínai vezetők márciusig, arról nincs információ.

A Föld legnépesebb országában jelenleg 1 milliárd 370 millióan élnek, az egyke politika mellett 1979-ben döntöttek. 2013-ban már tettek annyi könnyítést, hogy engedélyezték azoknak a családoknak a két gyermek vállalását, ahol a szülők egy szem gyerekek. Statisztikák szerint erre 11 millió család volt jogosult, ám csupán 1,5 millióan jelezték, hogy vállalnának még egy babát.

A mostani döntéstől azt várják a kínai vezetők, hogy 90 millió családban születik újabb csecsemő, s az ország népessége eléri az 1 milliárd 450 milliós határt. Kínában napjainkban 20 millióval több férfi él, mint nő, a társadalom rohamosan öregszik.