A KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt. fejlesztői műhelyében született technológiák és termékek lehetővé tették, hogy a hazai piac egyik legsikeresebb információbiztonsági cége olyan nemzetközi piacokra is kiléphessen, mint az USA vagy Kína.

A KÜRT-öt legtöbben az adatmentés terén elért sikerei miatt ismerik, ám a vállalat már több mint 15 éve jelentős, piacformáló szereplője hazánkban az információbiztonságnak is.

A KÜRT-nél zajló üzleti modellváltás egyik eleme az új üzleti lehetőségek keresése itthon és külföldön. Régóta dédelgetett gondolat öltött testet, amikor az információbiztonsági üzletág úttörő módszertanait és know-how-jának erre alkalmas elemeit szoftvertermékekbe integrálták.

Szoftveres támogatással a komplex információbiztonsági feladatok egyszerűbben, gyorsabban végezhetők el, esetenként automatizálhatók, így kevesebb emberi erőforrást igényelnek. Nem kevésbé lényeges, hogy ilyen termékekkel a külföldi piacokra történő kilépés is lényegesen egyszerűbben valósítható meg, mint tanácsadás jellegű szolgáltatásokkal.

Az új üzleti modell változásokat hozott a KÜRT életében. Mivel az információbiztonsági üzletág ügyfélkörének jelentős része budapesti székhelyű, így a tanácsadók és szakértők ingázásának időszükséglete jelentősen megnőtt. Másrészt a KÜRT Adatmentés hazai forgalma is könnyebben kezelhető Budapestről. Ezek és más tényezők mérlegelése után a KÜRT 2016. január elsejétől, nyolc év után ismét Budapestre, a XI. kerületbe költözött.

A kínai Invest Shenzhennel még tavaly aláírt stratégiai együttműködési megállapodás keretében az elmúlt hetekben már második alkalommal járt a KÜRT delegációja Kínában. Ezúttal konkrét projektek mentén folytatódtak a tárgyalások, információbiztonságról, a SeCube-ról és más KÜRT fejlesztésű szoftverekről, megoldásokról, mint a LogDrill, a PetaPylon vagy az EWS (Early Warning System). Shenzhen a kínai Szilícium-völgynek számít, iparilag ez a legfejlettebb térség, minden külföldi cég itt szeretne piacot szerezni, ezért óriási a verseny a bejutásért.

Kína legnagyobb hardver gyártói, a Lenovo és a ZTE számára a KÜRT új üzleti ajánlatot dolgozott ki, egyik legkelendőbb exportcikkére, az adatmentés know-how-ra alapozva. A – kissé leegyszerűsítve – adatgaranciának nevezhető üzleti modell a hardvergyártóknak komoly versenyelőnyt kínál az őket a versenytársaiktól szignifikánsan megkülönböztető szolgáltatáscsomag révén.

Két másik projekt a KÜRT Big Data megoldásaira épül, az ezekhez kapcsolódó szakmai háttérre és tudásra – érthetően – óriási az igény a világ legnépesebb országában. A magyar piac méreteihez szokott ember számára szinte felfoghatatlanok a Kínával, de akár csak az egyes régióival kapcsolatban is felmerülő népességi, gazdasági, pénzügyi mutatók.

A legnagyobb figyelmet a biztonsági forensics, azaz biztonsági nyomozati tevékenység váltotta ki, amely több technológia együttműködésével képes felderíteni kiberbűnözési esetek hátterét. Ehhez nagyrészt az informatikai rendszerek által óriási mennyiségben generált naplóadatokat kell elemezni, de esetenként szükség van az adatmentési technológia egyes elemeire is.

Ugyancsak nagy lehetőségekkel kecsegtető projekt a shenzheni „OEP” egészségügyi adatbázisának feldolgozása, elemzése. Shenzhen vonzáskörzetében németországnyi népesség él, az ő egészségügyi adataik elemzése felbecsülhetetlen jelentőségű, elég, ha a gyógyszergyárakra, vagy a Kínában is szárnyaló egészségiparra gondolunk.