A készpénz sokféleképpen megsérülhet, ami kellemetlenséggel, adott esetben veszteséggel jár tulajdonosának. Amennyiben legalább a fele megvan a sérült bankjegynek, illetve felismerhető a hibás pénzérme, a jegybankon kívül a fogyasztó számlavezető pénzintézete is megoldhatja a problémát.

Sokféleképpen maradhat az ember nyakán károsodott készpénz: szakad, ráfolyik valami, esetleg kimossa a ruhája zsebében, vagy az is lehet, hogy egy óvatlan pillanatban visszajáróként sózzák rá a hiányos bankjegyet – írja a Magyar Idők. Mint azt a Magyar Nemzeti Bank előírja, a tépett, szakadt, hiányos vagy ragasztott bankjegyek, valamint érmék elfogadása nem kötelező, de nem is tilos.

A jegybank központi pénztárában a sérült készpénz cseréje díjmentes. Az MNB-nél hangsúlyozták, az a lényeg, hogy meglegyen, illetve felismerhető legyen az adott bankjegy több mint ötven százaléka, illetve érmék esetén felismerhető legyen a pénz.

Ha valaki nem tud elmenni az MNB Szabadság téri épületéhez, hasonló feltételek jellemzik az átváltást a postán és a bankokban, ezek az intézmények ugyanis szintén kötelesek elvégezni a cserét. A jegybanki rendelet értelmében a szolgáltatók feltételeket is szabhatnak, ezek pedig pénzintézetenként jelentősen eltérhetnek.