Februárban a magyarországi szálláshelyeken a külföldi vendégek száma 6,4, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 7,4 százalékkal nőtt, a belföldi vendégek száma 10,4, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 10,7 százalékkal emelkedett.

A magyarországi szálláshelyeken idén februárban összességében 8,5 százalékkal több vendég 9,0 százalékkal több éjszakát töltött el – közölte a KSH. A szállodák szobakihasználtsága 3,1 százalékponttal, 50,9 százalékra nőtt. A szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele 11,9 százalékkal 25,9 milliárd forintra nőtt, ezen belül a szállásdíjbevétel 11,2 százalékkal 13,7 milliárd forintra, a vendéglátás bevétele 24,8 százalékkal 6,6 milliárd forintra emelkedett.

A szállodai szobák bruttó átlagára egy év alatt alig 1,6 százalékkal, átlagosan 16 340 forintra emelkedett, az egy kiadható szobára jutó bruttó szobaár bevétel egy év alatt 8,1 százalékkal nőtt és 8300 forint lett átlagosan, míg a szállodák összes bevétele egy szobára vetítve meghaladta a 15 700 forintot és 8,8 százalékkal volt több a tavaly februárinál. 

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok az egy évvel korábbinál 9,9 százalékkal többet, több mint egymilliárd forintot költöttek februárban a kereskedelmi szálláshelyeken. SZÉP-kártyával 1701 szálláshelyen, köztük 779 szállodában fizethettek a vendégek.

Februárban ismét rekordot ért el az idegenforgalom Magyarországon, megint a belföldi turizmus volt a fő húzóerő – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója az adatokra reagálva. Guller Zoltán kiemelte: valószínűleg az eddigi legjobb februárját zárta az ágazat, azzal együtt, hogy az év eleje nem számít kiemelt időszaknak a turizmusban.

Különösen örvendetesnek nevezte a belföldi vendégek és vendégéjszakák számának kétszámjegyű növekedését. „Látszik, hogy az embereknek van pénzük, és szívesen ismernek meg új helyeket belföldön” – fogalmazott, hozzátéve: ehhez az MTÜ belföldi forgalomélénkítő kampánya is hozzájárult. 

Kiemelkedő volt a német, a francia és az olasz turisták számának növekedése, de 25 százalékkal nőtt az izraeli turisták száma is – mondta Guller Zoltán, és jelezte, hogy az új járatnyitások hatására májustól jelentős növekedést vár az amerikai vendégek számában. (MTI)