Az Európai Bizottság kötelezővé tenné a nyilvántartást minden olyan lobbista számára, aki a brüsszeli szakpolitikai döntéshozatal befolyásolására törekszik.

A javaslatok szerint az érdekképviselők csak az átláthatósági nyilvántartásban való előzetes regisztrációjuk esetén vehetnék fel a kapcsolatot az Európai Parlamant, az Európai Tanács és az Európai Bizottság döntéshozóival. Amióta a bizottság ezt a szabályt az érdekképviselőkkel való saját kapcsolattartására vonatkozóan 2014 novemberében bevezette, a meglévő nyilvántartásba mintegy 4000 új bejegyzés került be.

Frans Timmermans első alelnök így nyilatkozott: „A polgároknak jogukban áll tudni, hogy kik igyekeznek befolyásolni az uniós jogalkotást. Javaslatunk egy egyszerű szabály: senki ne találkozhasson a döntéshozókkal előzetes regisztráció nélkül. A nyilvántartás révén bárki láthatja, hogy kik fejtenek ki lobbitevékenységet, kiket képviselnek és mennyit költenek.”

A javaslat a tevékenységek és az érintett szervek körét is pontosítja, hatékonyabbá teszi a nyilvántartás magatartási kódexének nyomon követését és lobbisták általi végrehajtását, továbbá az adatbeviteli követelmények egyszerűsítésével és a minőségellenőrzés fokozásával egyszerűsíteni és javítani fogja az adatok minőségét. E cél elérése érdekében a bizottság a rendelkezésre álló források növelésére is javaslatot tesz. Azok a nyilvántartottak, akik nem felelnek meg a magatartási kódexnek, az intézményekkel való kapcsolattartásuk ideiglenes felfüggesztésére kötelezhetők vagy a nyilvántartásból törölhetők.