Az ADÓtraffipax friss bejegyzéseiből kiderül, hol és milyen vállalkozások számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a szeptember 17-én kezdődött 38. héten.

Kiemelt ellenőrzési témakörök

A látszólag tevékenységet nem folytató vállalkozások ellenőrzése

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2018. szeptember 10-től azon adózók utólagos ellenőrzését kezdi meg, akik a hivatalhoz benyújtott bevallásaik alapján nem folytatnak gazdasági tevékenységet, a rendelkezésre álló kontroll adatokból azonban ezzel ellentétes következtetetés vonható le. A vizsgálatok célja az adózók valós tevékenységének feltárása, valamint ennek alapján a tényleges adófizetési kötelezettség megállapítása, előírása.

Környezetvédelmi termékdíj ellenőrzés

A NAV megyei fővárosi igazgatóságai július 9-től a környezetvédelmi termékdíj köteles termékek forgalmazásával, importjával érintett adózók adókötelezettségeinek bejelentés, bevallás benyújtás, nyilvántartás vezetés szabályszerű teljesítését vizsgálják.

Közösségi beszerzéseiket bevallani elmulasztó kereskedők

A NAV megyei (fővárosi) igazgatóságai február 26-tól a tagállami információk szerint jelentős összegű be nem vallott közösségi beszerzéssel rendelkező adóalanyok közösségi kereskedelmi ügyleteit vizsgálják.

Kiemelt ellenőrzések a fővárosban

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2018. június 11-től országos akció keretében fokozott jelenléttel, megerősített kapacitással, több száz revizor és pénzügyőr részvételével összehangoltan ellenőrzi a fővárosban működő kereskedőket. Az ellenőrzések elsősorban az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthető vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piacokon és vásáscsarnokokban értékesítőket, valamint a személyszállítási tevékenységet folytatókat érintik. Az ellenőrök megjelenésére fokozottan lehet számítani az V., VI.. VII., IX. kerületekben. Az ellenőrzések során a nyugta- és számlaadás, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetése, a foglalkoztatottak bejelentése és a készpénzkészlet vizsgálata mellett fokozott figyelmet fordítanak a munkatársak a jövedéki termékek forgalmazásának vizsgálatára is.

Kiemelt ellenőrzések a Balatonnál

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2018. július 16-tól fokozott jelenléttel, több száz revizor részvételével összehangoltan ellenőrzi a Balaton környéki települések kereskedőit. Az ellenőrzések elsősorban az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthető vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piacokon, strandokon értékesítőket érintik. Az ellenőrzések során a nyugta- és számlaadás, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetése, a foglalkoztatottak bejelentése és a készpénzkészlet vizsgálata mellett fokozott figyelmet fordítanak a munkatársak a turizmus fejlesztési hozzájárulás teljesítésének, illetve az étel-ital automaták regisztrációjának vizsgálatára, valamint indokolt esetben a jövedéki termékekkel összefüggő ellenőrzésekre.

Dél-Budapest

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. szeptember 12-től kiemelten ellenőrzik a fővárosi taxisokat, vendéglátóhelyeket, a piacokon és vásárcsarnokokban kereskedőket.

Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, illetve a foglalkoztatás szabályszerűségét vizsgálják. Ahol az online pénztárgép által továbbított adatok ezt indokolják, ott forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

Az ellenőrök adott esetben a turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetésére kötelezett adózók adóbevallási- és megfizetési kötelezettségeit is vizsgálhatják.

Bács-Kiskun megye

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai kiemelten ellenőrzik szeptember 17. és 23. között Kiskunhalason a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgépek üzemeltetését a vendéglátóhelyeken és a kereskedőknél. Az ellenőrök ezen felül a foglalkoztatással kapcsolatos bejelentéseket is vizsgálhatják.

Baranya megye

A NAV Baranya megyei adóellenőrei szeptember 17. és 23. között, Lánycsókon, Mágocson, Mohácson, Sásdon, Siklóson, Villányban, valamint Pécsett végeznek ellenőrzéseket.

A hivatal szakemberei a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek használatát, az alkalmazottak bejelentését, valamint az áruk eredetét ellenőrzik elsősorban a ruházati kiskereskedőknél, a zöldség-, gyümölcskereskedőknél, italkereskedőknél, valamint a vendéglátóhelyeken. Ahol a pénztárgép által továbbított adatok ezt indokolják, ott forgalomszámlálásra is sor kerülhet. Ezen kívül az ellenőrök jelenlétére számíthatnak a piacokon, vásárokon kitelepülő adózók is.

A revizorok a megyei szabadtéri rendezvényeken, fesztiválokon ellenőrzik a számla- és nyugtaadást, a

Békés megye

2018. szeptember 17. és 21. között a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai kiemelten ellenőrzik a megye területén azokat az adózókat, akik 2017-ben és 2018-ban be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztattak. Az adóellenőrök a foglalkoztatottak bejelentésének ellenőrzése mellett a nyugta- és számlaadást, valamint az online pénztárgépek működtetésének szabályszerűségét is vizsgálják.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018 szeptemberében fokozottan ellenőrzik a piacokon, vásárokon működő kereskedőknél, vendéglátóknál és szolgáltatóknál a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatottak bejelentését.

Kiemelt helyszín a 38. héten:

 • szeptember 20. csütörtök: edelényi vásár

Csongrád megye

A NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóság munkatársai szeptember 17. és 21. között fokozottan ellenőrzik az italszolgáltatókat és a vendéglátóhelyeket.

Az adóellenőrök többek között a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatottak bejelentését és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Fejér megye

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakemberei 2018. szeptember 17. és 21. között Székesfehérváron, Dunaújvárosban, Válon és Baracson ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, valamint a foglalkoztatás szabályszerűségét.

Győr-Moson-Sopron megye

Vendéglátó- és éjszakai szórakozóhelyek fokozott ellenőrzése szeptember 22-én és 23-án Győrben

A NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. szeptember 22-én és 23-án fokozottan ellenőrzik a győri vendéglátó- és éjszakai szórakozóhelyeket. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését is.

Hajdú-Bihar megye

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket 2018. szeptember 17. és 21. között:

 • szeptember 17. hétfő: Hajdúböszörmény, Debrecen
 • szeptember 18. kedd: Derecske, Debrecen
 • szeptember 19. szerda: Létavértes, Debrecen
 • szeptember 20. csütörtök: Hajdúdorog, Debrecen
 • szeptember 21. péntek: Debrecen

A NAV szakemberei elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát és az alkalmazottak bejelentését ellenőrzik a kereskedőknél, szolgáltatóknál.

Emellett fokozott figyelmet fordítanak az újonnan online pénztárgép használatára kötelezettek ellenőrzésére, valamint a nyugtaadást már korábban elmulasztókra, továbbá a jövedéki termékek forgalmának ellenőrzésére is.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok megyében az alábbi időpontokban és helyszíneken ellenőriz a 38. héten:

 • szeptember 17. hétfő: Kunszentmárton és környéke
 • szeptember 18. kedd: Jászladány és környéke
 • szeptember 19. szerda: Jászfényszaru és környéke
 • szeptember 21. péntek: Szolnok és környéke

A revizorok az üzletekben a számla- és nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését, az online pénztárgépekkel kapcsolatos kötelezettségeket ellenőrzik, valamint forgalomszámolásokat is végeznek.

Komárom-Esztergom megye

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. szeptember 13. és 21. között fokozottan ellenőrzik a pékségeket és pékáru üzleteket. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, a foglalkoztatottak bejelentését, de akár forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2018. szeptember 17. és 21. között az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • szeptember 17. hétfő: Bátonyterenye és környéke
 • szeptember 18. kedd: Balassagyarmat és környéke
 • szeptember 19. szerda: Rétság és környéke
 • szeptember 20. csütörtök: Szécsény és környéke

A revizorok ellenőrzik az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét. Utóbbi körben kiemelten ellenőrzik a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését, továbbá a pénztárgép éves felülvizsgálatát.

Somogy megye

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága a következő ellenőrzéseket végzi a 38. héten:

 • kiemelt figyelmet kapnak a pékségek, esetenként az iskolabüfék,
 • a ruhakereskedők továbbra is számíthatnak az intenzívebb revizori jelenlétre, esetükben a forgalmazott áruk eredete is az ellenőrzések tárgyát képezi.

A NAV munkatársai a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép megfelelő üzemeltetését, valamint az alkalmazottak bejelentését vizsgálják.

Tolna megye

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. szeptember 10. és 22. között kiemelten ellenőriznek a szüreti rendezvényeken. A revizorok közterületeken és üzletekben is vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatához kapcsolódó egyéb kötelezettségek pl. éves felülvizsgálat, nyitó készpénzkészlet rögzítése stb.) teljesítését. Az ellenőrzések során forgalomszámlálások végzésére is sor kerülhet.

Az ellenőrzések várható helyszínei:

 • szeptember 17. hétfő: Tolna
 • szeptember 18. kedd: Bonyhád
 • szeptember 19. szerda: Dombóvár
 • szeptember 20. csütörtök: Simontornya
 • szeptember 21. péntek: Dunaföldvár, Tamási
 • szeptember 22. szombat: Paks

Vas megye

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai folyamatosan ellenőrzik azokat az adózókat, akiknél az üzemeltetett online pénztárgép a rögzített adóügyi eseményekről nem küld adatot a NAV felé.

Az ellenőrzések számla- és nyugtaadási kötelezettség teljesítésére, a foglalkoztatás szabályszerűségére, és az online pénztárgépekkel kapcsolatos kötelezettségekre irányulnak.

Veszprém megye

A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. szeptember 17. és 21. között az alábbi településeken terveznek helyszíni ellenőrzéseket:

 • szeptember 17. hétfő: Ajka, Herend, Városlőd
 • szeptember 18. kedd: Berhida, Öskü, Pétfürdő
 • szeptember 19. szerda): Várpalota
 • szeptember 20. csütörtök: Zirc, Olaszfalu, Dudar
 • szeptember 21. péntek: Veszprém

A NAV szakemberei főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek megfelelő használatát vizsgálják, továbbá kiemelten ellenőrzik a tényleges és bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését, valamint a pénztárgépek éves felülvizsgálatát.

ADÓtraffipax

„A NAV honlapján elérhető ADÓtraffipax rovat előre jelzi, hogy hol és mikor kell számítani vizsgálatokra. Az ellenőrzések előre meghirdetésével a NAV támogatja és ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Jó tudni azonban, hogy a NAV előzetes, nyilvános figyelmeztetés nélkül is bárhol megjelenhet.