Az ADÓtraffipax friss bejegyzéseiből kiderül, hol és milyen területen működő vállalkozások számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a szeptember 3-án kezdődő 36. héten.

Környezetvédelmi termékdíj ellenőrzés

A NAV megyei fővárosi igazgatóságai július 9. óta vizsgálják a környezetvédelmi termékdíj köteles termékek forgalmazásával, importjával érintett adózók adókötelezettségeinek bejelentés, bevallás benyújtás, nyilvántartás vezetés szabályszerű teljesítését.

Kiemelt ellenőrzések a fővárosban

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2018. június 11-től országos akció keretében fokozott jelenléttel, megerősített kapacitással, több száz revizor és pénzügyőr részvételével összehangoltan ellenőrzi a fővárosban működő kereskedőket. Az ellenőrzések elsősorban az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthető vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piacokon és vásáscsarnokokban értékesítőket, valamint a személyszállítási tevékenységet folytatókat érintik. Az ellenőrök megjelenésére fokozottan lehet számítani az V., VI.. VII., IX. kerületekben. Az ellenőrzések során a nyugta- és számlaadás, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetése, a foglalkoztatottak bejelentése és a készpénzkészlet vizsgálata mellett fokozott figyelmet fordítanak a munkatársak a jövedéki termékek forgalmazásának vizsgálatára is.

Kiemelt ellenőrzések a Balatonnál

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2018. július 16-tól fokozott jelenléttel, több száz revizor részvételével összehangoltan ellenőrzi a Balaton környéki települések kereskedőit. Az ellenőrzések elsősorban az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthető vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piacokon, strandokon értékesítőket érintik. Az ellenőrzések során a nyugta- és számlaadás, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetése, a foglalkoztatottak bejelentése és a készpénzkészlet vizsgálata mellett fokozott figyelmet fordítanak a munkatársak a turizmus fejlesztési hozzájárulás teljesítésének, illetve az étel-ital automaták regisztrációjának vizsgálatára, valamint indokolt esetben a jövedéki termékekkel összefüggő ellenőrzésekre.

Baranya megye

A NAV Baranya megyei adóellenőrei szeptember 3. és 5. között Komlón, Mohácson, Ófaluban valamint Pécsett végeznek ellenőrzéseket.

A helyszíni ellenőrzések során a szakemberek továbbra is kiemelten ellenőrzik a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek használatát, az alkalmazottak bejelentését, valamint az áruk eredetét a ruházati kiskereskedőknél, a piaci értékesítőknél, valamint a vendéglátóhelyeken. Ahol a pénztárgép által továbbított adatok ezt indokolják, ott forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

Fejér megye

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakemberei 2018. szeptember 3. és szeptember 7. között Bicskén és Seregélyesen ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát valamint a foglalkoztatás szabályszerűségét.

Hajdú-Bihar megye

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket 2018. szeptember 3. és 7. között:

 • szeptember 3. hétfő: Hajdúszoboszló
 • szeptember 4. kedd: Hajdúszoboszló
 • szeptember 5. szerda: Hajdúszoboszló
 • szeptember 6. csütörtök: Hajdúszoboszló
 • szeptember 7. péntek: Debrecen

A NAV szakemberei elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát és az alkalmazottak bejelentését ellenőrzik a kereskedőknél, szolgáltatóknál. Emellett fokozottan ellenőrzik az újonnan online pénztárgépet használókra, a nyugtaadást már korábban elmulasztókra, továbbá a jövedéki termékeket forgalmazókra is.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a 36. és a 37. héten a papír- és írószer-kereskedők és a távol-keletről származó ruhakereskedők ellenőrzésére fokozott figyelmet fordítanak az adóellenőrök.

Az ellenőrzések során a revizorok a nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják, ahol pedig az online pénztárgép forgalmi adatai indokolják, forgalomszámlálást végeznek.

Pest megye

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakemberei kiemelten ellenőrzik – az iskolakezdésre tekintettel – a papír-, írószer-kereskedőket és a távol-keleti ruházati termékekkel kereskedőket augusztus 24. és szeptember 14. között.

A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Somogy megye

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága a következő ellenőrzéseket végzi a 36. héten:

 • az iskolakezdésre való tekintettel kiemelt figyelmet kapnak a papír- és írószer-kereskedők, de
 • a ruhakereskedők is számíthatnak az intenzívebb revizori jelenlétre, esetükben a forgalmazott áruk eredete is az ellenőrzések tárgyát képezi.

A NAV munkatársai a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép megfelelő üzemeltetését, valamint az alkalmazottak bejelentését vizsgálják.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága az 36. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • szeptember 3. hétfő: Nyíregyháza, Baktalórántháza
 • szeptember 4. kedd: Tiszalök
 • szeptember 5. szerda: Mátészalka,
 • szeptember 6. csütörtök: Kisvárda,
 • szeptember 7. péntek: Kótaj.

A NAV munkatársai elsősorban a nyugta- és számlaadást vizsgálják. A revizorok a hét valamennyi napján, a megye egyéb településein is végezhetnek ellenőrzéseket.

ADÓtraffipax

„A NAV honlapján elérhető ADÓtraffipax rovat előre jelzi, hogy hol és mikor kell számítani vizsgálatokra. Az ellenőrzések előre meghirdetésével a NAV támogatja és ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Jó tudni azonban, hogy a NAV előzetes, nyilvános figyelmeztetés nélkül is bárhol megjelenhet.