Az ADÓtraffipax friss bejegyzéseiből kiderül, kik és hol számíthatnak a szokásosnál nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a július 30-ával kezdődő 31. héten.

Környezetvédelmi termékdíj ellenőrzés

A NAV megyei fővárosi igazgatóságai július 9-től a környezetvédelmi termékdíj köteles termékek forgalmazásával, importjával érintett adózók adókötelezettségeinek bejelentés, bevallás benyújtás, nyilvántartás vezetés szabályszerű teljesítését vizsgálják.

Kiemelt ellenőrzések a fővárosban

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2018. június 11-től országos akció keretében fokozott jelenléttel, megerősített kapacitással, több száz revizor és pénzügyőr részvételével összehangoltan ellenőrzi a fővárosban működő kereskedőket. Az ellenőrzések elsősorban az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthető vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piacokon és vásáscsarnokokban értékesítőket, valamint a személyszállítási tevékenységet folytatókat érintik. Az ellenőrök megjelenésére fokozottan lehet számítani az V., VI.. VII., IX. kerületekben. Az ellenőrzések során a nyugta- és számlaadás, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetése, a foglalkoztatottak bejelentése és a készpénzkészlet vizsgálata mellett fokozott figyelmet fordítanak a munkatársak a jövedéki termékek forgalmazásának vizsgálatára is.

Kiemelt ellenőrzések a Balatonnál

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2018. július 16-tól fokozott jelenléttel, több száz revizor részvételével összehangoltan ellenőrzi a Balaton környéki települések kereskedőit. Az ellenőrzések elsősorban az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthető vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piacokon, strandokon értékesítőket érintik. Az ellenőrzések során a nyugta- és számlaadás, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetése, a foglalkoztatottak bejelentése és a készpénzkészlet vizsgálata mellett fokozott figyelmet fordítanak a munkatársak a turizmus fejlesztési hozzájárulás teljesítésének, illetve az étel-ital automaták regisztrációjának vizsgálatára, valamint indokolt esetben a jövedéki termékekkel összefüggő ellenőrzésekre.

Bács-Kiskun megye

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a megyei szabadtéri rendezvényeken, fesztiválokon fokozottan ellenőrzik a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését.

Baranya megye

A baranyai revizorok július 30. és augusztus 1. között Pécsett, Pellérden, Siklóson és Mohácson végeznek ellenőrzéseket.

Elsősorban a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek használatát ellenőrzik a revizorok a vendéglátóhelyeken, a kávézókban, cukrászdákban és fagylaltozókban. Az ellenőrzések során a foglalkoztatás szabályszerűségét és az áruk eredetét is vizsgálják a hivatal munkatársai. Ahol a pénztárgép által továbbított adatok ezt indokolják, ott forgalomszámlálásra is számíthatnak a kereskedők, vendéglátósok.

Megyeszerte számíthatnak a revizorok megjelenésére a fesztiválokra, rendezvényekre kitelepülők is. 

Békés megye

2018. augusztus 2-án a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai elsősorban a Gyulai Várfürdőben működő üzleteket ellenőrzik. Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadás mellett a foglalkoztatottak bejelentését, valamint az online pénztárgépek működtetésének szabályszerűségét ellenőrzik.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. augusztus 2-án az ónodi országos kirakodó vásáron ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az áruk eredetét, továbbá a foglalkoztatottak bejelentését a kereskedőknél, vendéglátóknál és szolgáltatóknál.

Fejér megye

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakemberei 2018. július 30. és augusztus 3. között Etyeken, Adonyban, Pázmándon, Seregélyesen, Székesfehérvárott valamint Dunaújvárosban ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, illetve a foglalkoztatás szabályszerűségét.

Hajdú-Bihar megye

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága az ellenőrzések kiemelt helyszíneinek nyilvánosságra hozatalával szeretné felhívni az adózók figyelmét, hogy nyugta-, számlaadási kötelezettségüknek körültekintően tegyenek eleget. A 31. heti operatív ellenőrzések tervezett helyszínei:

 • július 30. hétfő: Debrecen, Létavértes
 • július 31. kedd: Hajdúszoboszló
 • augusztus 1. szerda: Hajdúhadház, Téglás
 • augusztus 2. csütörtök: Hajdúböszörmény
 • augusztus 3. péntek: Hajdúnánás

A NAV munkatársai az operatív ellenőrzésekkor elsősorban azt vizsgálják, hogy a kereskedők, szolgáltatók adnak-e szabályos bizonylatot, online pénztárgépeiket megfelelően használják-e, a vállalkozások bejelentik-e alkalmazottaikat. Emellett fokozott figyelmet fordítanak majd az újonnan online pénztárgép használatára kötelezett kör ellenőrzésére, valamint a nyugtaadási kötelezettségüket már korábban elmulasztókra.

Heves megye

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 31. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • július 30. hétfő: Balaton
 • július 31. kedd: Besenyőtelek
 • augusztus 1. szerda: Gyöngyös
 • augusztus 2. csütörtök: Kisköre
 • augusztus 3. péntek: Eger

A NAV szakemberei kiemelten ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét.

Az igazgatóság munkatársai

 • július hónapjában a társhatóságokkal párhuzamosan fokozottan ellenőrzik a Heves megye területén piacokon, vásárokon tevékenységet folytató vállalkozásokat;
 • augusztusban fokozottan ellenőrzik a fesztiválokon, rendezvényeken, strandok, fürdők területén működő vállalkozásokat.

A NAV szakemberei kiemelten ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Jász-Nagykun-Szolnok megyében júliusban a NAV munkatársaira elsősorban azokban az üzletekben kell számítani, ahol az online pénztárgép üzembe helyezése óta még nem volt ellenőrzés.

Emellett a nyári rendezvényeken, fesztiválokon, valamint a strandok, fürdők területén értékesítők is számíthatnak ellenőrzésekre.

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2018. július 30. és augusztus 03. között az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • július 30. hétfő: Szécsény és környéke
 • július 31. kedd: Balassagyarmat és környéke
 • augusztus 1. szerda: Pásztó és környéke
 • augusztus 2. csütörtök: Bátonyterenye és környéke
 • augusztus 3. péntek: Salgótarján és környéke

A revizorok vizsgálják az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét. Utóbbi körben kiemelten ellenőrzik a tényleges és a bizonylatolt kasszatartalom, illetve a napi nyitó pénzkészlet egyezőségét, továbbá a pénztárgép kötelező éves felülvizsgálatának elvégeztetését.

Pest megye

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. júliusban kiemelten ellenőrzik a Pest megye területén található fürdőket és strandokat.

A NAV szakemberei elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát és az alkalmazottak bejelentését ellenőrzik a kereskedőknél, szolgáltatóknál.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága az 31. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • július 30. hétfő: Nyíregyháza
 • július 31. kedd: Nyírbátor, Nyírvasvári
 • augusztus 1. szerda: Tiszavasvári, Tiszalök
 • augusztus 2. csütörtök: Vásárosnamény
 • augusztus 3. péntek: Nagyhalász

A NAV munkatársai elsősorban a nyugta- és számlaadást vizsgálják.

ADÓtraffipax

„A NAV honlapján elérhető ADÓtraffipax rovat előre jelzi, hogy hol és mikor kell számítani vizsgálatokra. Az ellenőrzések előre meghirdetésével a NAV támogatja és ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Jó tudni azonban, hogy a NAV előzetes, nyilvános figyelmeztetés nélkül is bárhol megjelenhet.