A nyomok akár Oroszországig vezethetnek – mondta kedden a brüsszeli terrorista akciókat kommentálva az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat vezetője Kijevben.

Vaszilij Gricak egyetemi előadást tartott kedden Kijevben. A brüsszeli terrorista akcióval kapcsolatban ezt mondta a hallgatóknak: „Nem csodálkoznék, ha az akciót összefüggésbe hoznák Oroszország háborús politikájával, noha minden bizonnyal majd az Iszlám Államra terelődik a gyanú” – írja az Interfaksz Ukraina hírportál.

A nemzetbiztonsági szolgálat vezetője bővebben nem tért ki a belga fővárosban történtekre, s folytatta előadását. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök röviden kommentált, Facebook bejegyzésében ostobaságnak nevezte a feltételezést.

Az Iszlám Állam kedden magára vállalta az akciókat, erről a terrorista szervezettel kapcsolatban álló Amaq sajtóügynökség tett közzé közleményt. Az orosz Pravda internetes kiadásában azt közölte, hogy az orosz titkosszolgálat figyelmezette Belgiumot a készülő akcióról. Állítólag három, az Iszlám Államhoz csatlakozott fehérosz állampolgár február végén utazott Belgiumba. Egy testvérpár és harmadik társuk Szíriában kapott kiképzést és harcolt.

Terrortámadások Brüsszelben

A brüsszeli repülőtéren kevéssel 8 óra előtt két bomba robbant, legalább 11 ember meghalt, 81-en megsebesültek. 9 óra 11 perckor robbant a harmadik bomba a Maelbeek metróállomáson, közel az Európai Unió intézményeihez. A brüsszeli polgármester, Yvan Mayeur tájékoztatása szerint ennek a támadásnak 20 halottja és 106 sérültje volt, utóbbiak közül 17 állapota súlyos. A belga szövetségi rendőrség mindhárom robbantást terrortámadásnak nevezte, az egyik repülőtéri robbantást a feltételezések szerint öngyilkos merénylő hajtotta végre. A belga terrorelhárítás az RTBF tévécsatorna szerint házkutatásokat tart Brüsszelben, ahol a tömegközlekedés teljesen leállt.