Az ukrán kormány hivatalos formában fejezte ki nemtetszését, amiért Vlagyimir Putyin orosz államfő ismét a Krím-félszigetre, Kijev szerint ukrán területre látogatott.

Az orosz államfő szerdán a Szimferopolban részt vett a Krímet és a krasznodari terület energiahídjának elindításán. A félszigetet ismeretlen tettesek elszakították az Ukrajnából érkező áramellátástól, ezért Moszkva úgy döntött, hogy Oroszországból pótolják a hiányzó energiát. Az akció miatt több százezer krími maradt áram nélkül, eleinte csak a kórházak energiaellátását tudták biztosítani.

Moszkva többször felszólította Kijevet, hogy fogjanak hozzá a helyreállítási munkákhoz, ám azokat civil aktivisták folyamatosan megakadályozták. Ukrajna és a Krím között gyakorlatilag minden kapcsolat megszűnt, a közlekedés nem biztosított, a kereskedelmi forgalom nullára esett, a határszakaszt tatárok felügyelik.

Putyin legutóbb augusztus 17-én tett demonstratív látogatást a Krímben, Kijev akkor is tiltakozott, s a Kreml akkor sem válaszolt az ukrán kormánynak.