Az ukrán pénzügyminiszter szerdán Kijevben bejelentette, hogy Moszkvának nincs mit visszafizetnie a jelenlegi kormánynak. Moszkva futhat a 3 milliárd dollárja után.

Mivel politikai célú hitelt nyújtott Oroszország a megbuktatott ukrán államfőnek, Viktor Janukovicsnak, nincs miről tárgyalni – mondta az ukrán pénzügyminiszter egy tévé interjúban. Oleksandr Daniluk ezzel mintegy véglegesítette az ukrán kormány korábbi álláspontját.

Moszkva 2013 decemberében nyújtott 3 milliárd dollár értékben hitelt az akkori ukrán kormánynak, ám a majdani forradalom elsöpörte Viktor Janukovicsot, aki Oroszországba menekült, s azóta is ott él önkéntes száműzetésben. Igaz, más választása nincsen, hiszen odahaza bíróság elé állítanák.

2015 novemberében Kijev sikeres tárgyalásokat folytatott külföldi befektetőivel, és Oroszország kivételével elérte, hogy az adósság 20 százalékát leírják, a törlesztést pedig átütemezzék. Moszkva erre nem volt hajlandó, és nemzetközi bírósághoz fordult.

Idén januárban Kijev még hajlandóságot mutatott arra, hogy folytassa Moszkvával a hiteltárgyalásokat, ám azóta Petro Porosenko államfő (a fotón) több nyilatkozatában elutasította a megállapodás lehetőségét. Tette ezt annak ellenére, hogy a Nemzetközi Valutaalap a visszafizetést szabta egyik feltételül, hogy tovább folyósítsa a nemzetközi hitelt.