Elképzelhető, hogy a Nemzetközi Valutaalap alapjában változtat hitelezési politikáján. Ez jelenleg tiltja, hogy olyan országokon segítsenek, amelyek más államoknak tartoznak. Ukrajna pedig most ezek közé tartozhat.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF), a G20-ak november végi törökországi tanácskozása után, ahol szóba kerülhet az ukrajnai helyzet, módosíthatja hitelezési politikáját. Kijev gazdasági és politikai támogatása nem kérdéses, az IMF-hitelek folyósítása sem állhat le, ezért bele kell nyúlni a szabályokba.

Ukrajna 3 milliárd dollárral tartozik Oroszországnak, ám azt nem kívánja (időben) visszafizetni. Ezt az ukrán miniszterelnök jelentette be. Arszenyij Jacenyuk arra hivatkozott, hogy Moszkvától a hitelfizetés átütemezését kérte, de Oroszország ezt elutasította.

Az IMF igazgató tanácsa idén márciusban döntött az Ukrajnának nyújtandó 4 éves hitelprogramról. A 17,5 milliárd dollárból idén már átutaltak Ukrajnának 6,7 milliárdot (az idei keret egyébként 10 milliárd dollár). Jövőre kétszer utalna az IMF, 1,7-1,7 milliárd dollárt.