A piaci szereplőkkel folytatott konzultáció után a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) véglegesítette és közzétette honlapján az országos földfelszíni digitális televíziós műsorszóró hálózatok üzemeltetésére kiírt pályázati dokumentációt. A jelentkezést április 30-án lehet beadni.

A pályázat nyertese öt – két, a jelenlegivel megegyező és három új technológiájú – hálózatot építhet ki és üzemeltethet 2020. szeptember 6-ától 12 éven át. Az eredményhirdetés júniusban várható.

A hatóság közleménye szerint a legfőbb előírás: a pályázat nyertesének biztosítania kell, hogy a közszolgálati televízió- és rádiócsatornák változatlan minőségben és vevőberendezéssel, minimum 97 százalékos lakossági lefedettséggel 2020 után is folyamatosan, előfizetés nélkül foghatók maradjanak.

Mint írták, Magyarországon 2008 óta működnek országos földfelszíni digitális televíziós műsorszóró hálózatok, üzemeltetési jogosultságukat 12 évre az Antenna Hungária Zrt. nyerte el. A társaság ezeket a MinDig TV-szolgáltatáscsaládon keresztül hasznosítja tizenkét ingyenes és negyvenhét fizetős televíziócsatorna, valamint a négy közszolgálati rádiócsatorna műsorának továbbításával. Az Antenna Hungária hálózatüzemeltetési jogosultsága 2020. szeptember 5-én jár le.

(Forrás: MTI, fotó: Antenna Hungária)