Legfeljebb 200 lejnyi készpénz kibocsátására kötelezné a 10 000 eurósnál nagyobb üzleti forgalommal rendelkező, kártyaelfogadó boltokat a képviselőház által kedden elfogadott törvénytervezet.

A jogszabályjavaslat a bankkár­tya-elfogadást szabályozó, 2002/193-as számú sürgősségi kormányrendeletet egészítené ki. Ez rendelkezik arról is, hogy a közintézmények, közművek, illetve az évi 100 ezer eurósnál nagyobb üzleti forgalmat lebonyolító kereskedők kötelesek biztosítani ügyfeleinek, hogy kártyával fizethessenek – írja a kronika.ro.

A most elfogadott módosítás az üzleti forgalmi határt is 10 ezer euróra kívánja csökkenteni. Emellett a boltokat arra is köteleznék, hogy 200 lejig terjedő értékben készpénzt adjanak ki a kártyával fizető vásárlónak.

Az üzleteknek látható helyen kell majd feltűntetniük a készpénz-kibocsátási lehetőséget, mint ahogy a szolgáltatással járó költségeket is. A kiadott készpénz nem haladhatja meg a 200 lejt, az összeget fel kell majd tüntetni a nyugtán.

„A tranzakció hasonló ahhoz, mintha az ügyfél bankautomatából venne ki pénzt, az azzal járó díjakat pedig a felek közötti szerződés rögzíti majd. A kereskedők a kiadott készpénz értékének 1 százalékánál kisebb tranzakciós illetéket kérhetnek, hogy legyen készpén­zük más műveletekhez is (visszajáró biztosításához)” – áll a jogszabályjavaslatban.

A törvény be nem tartása 5000 és 50 000 lej közötti bírságot von maga után.

Az úgynevezett cash back törvényt Molnár Zsolt RMDSZ-es képviselő dolgozta ki és terjesztette be. „Tekintettel arra, hogy a kihelyezett bankautomaták száma aránylag kevés, a tervezet célja az, hogy azokon a vidékeken, ahol nincs automata, egy egyszerű vásárlás során is lehessen készpénzhez jutni” – érvelt javaslata mellett a temesvári honatya.