Kifizeti az utazási irodán keresztül vásárolt, de a Malév csődje miatt fel nem használt, az egykori nemzeti légitársaság valamelyik járatára szóló jegy egy részét a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA).

A Napi.hu gazdasági portál információit az IATA az MTI megkeresésére megerősítette. Mint írták, ezt a pénzt nem blokkolták, nem tartották vissza, de a Malév volt tulajdonosai, illetve az utazási irodák bírósági úton követelték a pénzt, így nem volt lehetőség az azonnali kifizetésre. 

Az amszterdami bíróság döntése értelmében az IATA-val kapcsolatban álló utazási irodákon keresztül megváltott, de fel nem használt jegyek árának 72 százalékát téríti meg a szervezet. Ezt az összeget az utazási irodáknak fizetik ki, akik ebből kártalaníthatják az utasukat.

Az IATA hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez nem egyetemes megoldás, mert a bírósági perben nem minden utazási iroda vett részt, így ebben az ítéletben az ő kártalanításukról nem születhetett döntés. 

Emiatt az IATA nem tudja megmondani, hogy mekkora összeget fizetnek ki, és azt sem, hogy hány utas érintett, mennyi utas maradt még, akiket kártalanítani kell. Jelezték, hogy a perben részt nem vevő utazási irodákkal folyamatosan tárgyalnak a helyzet megoldásáról.

A Napi.hu szerint az Európai Utazási Irodák és Túraszervezők Szövetsége (ECTAA) által kezdeményezett eljárás eredményeként 11,4 millió dollár zárolását oldották fel. (MTI)