Levegőben lógó, kifizetetlen számlák, amelyek után már befizették a különböző adókat, alkudozások, véget nem érő ügyintézés – ez maradt az Astra biztosító csődje után Romániában.

Mintegy negyven kifizetetlen számla törlesztését várja a biztosítási garanciaalaptól (FGA) a sepsiszentgyörgyi Novotech márkaszerviz. Szőcs Ildikó társtulajdonos a Krónika megkeresésére elmondta, a hozzájuk bevitt gépkocsikat megjavították, hiszen nem utasíthatnak vissza ügyfeleket, a számlákat kiállították, és az összegek után már befizették az adókat.

Így egyelőre tetemes kárt okozott a műhelynek az Astra csődje, de abban bíznak, hogy a következő hónapokban kártalanítják őket.

Szőcs Ildikó azt tapasztalta, hogy az elővigyázatosabbak felbontották az Astránál megkötött kötvényeiket, és más társaságnál kötöttek új biztosítást, ám nagyon sokan nem is értesültek az Astra csődjéről.

Olyan is előfordult, hogy még a személyi igazolvány másolatát sem akarták bevinni, hogy benyújthassák a garanciaalaphoz a kifizetési kérést. „Kénytelenek voltunk perrel fenyegetőzni, hogy ne hátráltassák az ügyintézést” – panaszolta az üzletasszony.

Attól nem kell tartani, hogy elfogy a garanciaalap pénze, az egymilliárd lejes alapnak mintegy feléből már kártalanítani lehet a csődbe jutott Astra biztosító ügyfeleit – szögezte le Biró Albin, a biztosítási ágazatért is felelős Pénzügyi Felügyelet (ASF) tagja.

Az okoz gondot, hogy ennyire megkésett a csődeljárás, másrészt a garanciaalap nincs felkészülve erre a munkára, ezért lassan és nehézkesen halad a kárpótlási akták összeállítása.

A piacon nem következett be jelentős változás az Astra csődjével, bár tartottak tőle, hogy a többi társaság megpróbál alullicitálni az árakkal, hogy megszerezze az Astra-ügyfeleket, ám ez nem következett be.

„A kötelező biztosítások piacán a négy legnagyobb szereplő mindegyike bajban van, szorul a nyakukon a hurok, hiszen az RCA évek óta veszteséges, ezért egyik sem merte megkockáztatni, hogy túl alacsony árakkal rukkoljon elő” – mutatott rá Biró Albin.