Jövőre az e-kereskedelemre fókuszálnak a magyar fogyasztóvédelmi hatóságok. Kiemelten figyelik egyebek mellett, hogy a webkereskedők megfelelően tájékoztassák a neten a fogyasztókat, például az elállási lehetőség részleteiről.

Jövőre az e-kereskedelemre fókuszálnak a magyar fogyasztóvédelmi hatóságok. Robbanásszerűen növekszik az internetes kereskedelem és meghatározóvá válik a digitalizáció, ezért a kellő időben meghozott szabályokkal szeretnék védeni a fogyasztókat, a tisztességes vállalkozásokat
 – fogalmazott sajtótájékoztatóján Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fogyasztóvédelemért és infokommunikációért felelős államtitkára. Jövőre kiemelten figyelik egyebek mellett, hogy a webkereskedők megfelelően tájékoztassák a neten a fogyasztókat, például az elállási lehetőség részleteiről.

Kara Ákos hangsúlyozta, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság nem a büntetésre, hanem a konzultálóra törekszik a vállalkozásokkal. Ennek megfelelően a 2017. január 1-jén hatályba lépő fogyasztóvédelmi törvény alapján továbbra is elsőre figyelmeztet a fogyasztóvédelmi hatóság, és felhívják a kiskereskedők figyelmét arra, hogy kísérjék figyelemmel a módosult szabályokat. A termékbemutatókon a legutóbbi jogszabályváltozások hatására jelentősen csökkent a visszaélések száma. Ugyanakkor újabb olyan módszerek jelentek meg, amelyek miatt 2017-ben szükséges a további szigorítás, a „kiskapuk” bezárása – tette hozzá az államtitkár.

Keszthelyi Nikoletta, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára beszámolt arról, hogy január elsejétől változik a fogyasztóvédelem intézményrendszere, 197 járásban megjelenik a fogyasztóvédelmi feladatkör, itt első fokú hatóságként járnak el, a másodfok országos illetékességgel a Pest megyei kormányhivatalhoz kerül. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz kerülnek a stratégiai feladatok, például az ellenőrzések szakmai felügyelete, illetve a tárca felügyeli a 2 fogyasztóvédelmi laboratóriumot, továbbá a magyarországi európai fogyasztói központot.

A helyettes államtitkár úgy értékelte, hogy sikeres az iskoláknak meghirdetett fogyasztói tudatosságra nevelő pályázatuk, eddig 26 iskola pályázott, 12 nyert, közülük 9 vette át az elismerő oklevelet. Továbbra is várják az iskolák pályázatait, a felhívás a kormany.hu oldalon található – mondta Keszthelyi Nikoletta.

Vermes Bella, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFM) szóvivője arról adott tájékoztatást, hogy a hatóság az év végi ünnepek előtt fokozott ellenőrzést végzett. Három hét részeredményei alapján 575 ellenőrzésből 250 esetben tapasztaltak jogsértést, 21 utóellenőrzést végeztek, ebből 13 esetben újra szabálytalanságot tártak fel, 582 próbavásárlásból 209-nél találtak hiányosságot, 62 esetben többletet számoltak fel az árnál, az egy esetre átlagosan 238 forint túlszámolás jutott. (MTI)