A kormány kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a budapesti Rác fürdő két, felszámolás alatt lévő beruházó cégét.

A Magyar Közlönyben megjelent két rendelet értelmében a Rác Beruházó Befektető és Szolgáltató Kft-re, illetve a Rác Nosztalgia Beruházó és Szolgáltató Kft-re így a csődtörvény más paragrafusai vonatkoznak, egyebek mellett vagyonfelügyelőként a kormány által kijelölt, állami felszámoló jár el.

A csődtörvény értelmében a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítheti olyan cégeket, amelyek adósságának rendezéséhez, hitelezőivel való megegyezéséhez, reorganizációjához nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik, vagy amelyek esetében kiemelt gazdaságpolitikai érdek fűződik ahhoz, hogy a jogutód nélküli megszüntetés gyorsabb, átláthatóbb és egységesített eljárásrend szerint történjék.

A Magyar Idők tavaly novemberben írt arról, hogy a Rác fürdő legkorábban a felszámolási eljárás első szakaszának lezárása után nyílhat meg. Az eljárást tavaly nyáron indították el, miután a Fővárosi Közgyűlés erről döntött. A testület határozatában kimondta, hogy a Rác Fürdő és Hotel beruházással kapcsolatban a Rác Nosztalgia Kft.-vel, valamint a Rác Beruházó Kft.-vel szemben fennálló, a Fővárosi Önkormányzatot, a REK Kft.-t, valamint a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-t megillető, lejárt követelést felszámolási eljárás megindítása útján szükséges érvényesíteni. A Rác fürdő átfogó rekonstrukcióját 2002-ben kezdték meg, a felújítás 2010-ben be is fejeződött, de a fürdő máig nem nyitott ki. (MTI)