Növekvő tendenciát mutat a fenntarthatósági szempontokat kiemelten kezelő közbeszerzési eljárások száma hazánkban, azonban még sok teendő van ezen a területen – hívta fel a figyelmet Rigó Csaba a Közbeszerzési Hatóság elnöke, a szervezet „Felelősen a jövő generációjáért” elnevezésű konferenciáján.

A Közbeszerzési Hatóság kiemelten fontosnak tartja, hogy a hazai közbeszerzési eljárások során minél nagyobb arányban érvényesüljenek a fenntarthatóság szempontjai. A hatóság éppen ezért szemléletformáló céllal meghirdette „2018 – A fenntartható közbeszerzések éve” című programját.

Ennek keretében a hatóság összegyűjti és közzéteszi új, kifejezetten a téma kapcsán létrehozott – tudásbázisként is funkcionáló – weboldalán a fenntartható szempontból legjobb hazai közbeszerzési megoldásokat. A szervezet emellett megalapította a Közbeszerzési Nívódíjat, mellyel idén azoknak a pályázóknak a munkáját ismeri el, akik kiemelkedő minőségű munkát eredményező jó gyakorlatokat beépítve, a fenntarthatósági szempontok érvényesítése terén példát mutatnak a hazai ajánlatkérőknek és a közbeszerzéseken induló cégeknek.

„A tavalyi évben 831, zöld szempontot tartalmazó közbeszerzési eljárás indult, összesen 102 milliárd forint értékben – utóbbi több, mint kétszerese a 2016-os értéknek, ám még mindig van hová fejlődnünk. Kiemelt feladatunk és célunk, hogy a zöld, szociális és innovatív közbeszerzések előmozdításának lehetőségeit, valamint az elérhető jó gyakorlatokat megismertessük a piac szereplőivel. Fontosnak tartjuk, hogy a közpénzből megvalósuló szolgáltatás- és termékbeszerzések, illetve beruházások ne csak a jelen, hanem a jövő generációi számára is hosszútávon értéket biztosítsanak”– emelte ki Rigó Csaba (képünkön)

A hatóság felvilágosító és támogató kommunikációt is folytat a fenntartható közbeszerzések témájában: Napi közbeszerzés nevű okostelefonos alkalmazásában naprakész információkat nyújt a programmal kapcsolatos legfontosabb hírekről és eredményekről.