A ferihegyi repülőtérre vezető vasút mellett szálloda és raktárbázis is épülhet azon a vecsési területen, amelynek fejlesztését kiemelt beruházássá nyilvánítja a kormány. A döntés felgyorsítja az érintett telkek kisajátítását.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítaná a kormány a ferihegyi repülőtér közvetlen szomszédságában lévő területen tervezett ingatlanfejlesztést – írja a Magyar Idők. Ezen a telken halad majd keresztül a reptéri vasúti kitérő, és építenének itt szállodát, raktárbázist, logisztikai központot, a hatásvizsgálatok szerint összesen 150-200 milliárd forint értékben.

Az erről szóló rendelettervezet már elérhető a kormány internetes oldalán. Az érintett vecsési terület, az úgynevezett ferihegyi tábla most 26 különböző helyrajzi számon nyilvántartott részből áll, de a tulajdonosok száma ennél is lényegesen nagyobb. A terület hasznosítását eddig az hátráltatta, hogy osztatlan közös tulajdonról van szó.

A telek jelentőségét az adja, hogy keresztülhalad majd rajta a tervezett vasúti hurok, amely összeköti a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér utasterminálját a Budapest–Cegléd vasútvonallal, de itt, vagyis a reptér telke és a 4-es fő közlekedési út közti részen valósulhat meg bármilyen, a repülőteret érintő fejlesztés – mondta a lapnak Tábori Ferenc, Vecsés alpolgármestere. A ferihegyi tábla jogi helyzetét rendezheti, ha a kormányzat nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja, mert akkor megkezdődhet a kisajátítás – tette hozzá.

A rendelettervezet hatásvizsgálata szerint a tulajdonosoknak 336,9 millió forintot kell megfizetniük földvédelmi járulékként, ha kiveszik a mezőgazdasági művelésből. Az ingatlanfejlesztés előkészítő szakaszában a földtulajdonosok összesen 346,8 millió forint visszterhes vagyonátruházási illetéket fizettek be a központi költségvetésbe. Az előzetes kalkulációk szerint a területen 150-200 milliárd forintnyi beruházást lehet megvalósítani, amely több száz új munkahely teremtésével járhat. Tábori Ferenc szerint egyelőre nincsenek kész tervek a ferihegyi tábla hasznosításáról, csak elképzelések.