Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatójának közlése szerint októberben kiemelkedő mértékben nőtt a belföldi turizmus: az előző év azonos időszakához képest 9,6 százalékkal nőtt a magyar vendégek száma, ami így meghaladta az 530 ezret.

A vezérigazgató a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagált, amelyből az is kiderült, hogy októberben 5,4 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,8 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké pedig 9,4 százalékkal haladta meg a tavaly októberit.

Guller Zoltán hozzátette, a belföldi turizmus növekedése is azt támasztja alá, hogy a magyar gazdaság stabilan és jól teljesít.
Magyarországon októberben – a magyar és a külföldi vendégek számát összeadva – 1 millió turista volt, ami az előző év adataihoz képest 8 százalékos növekedést jelent. Az év első 10 hónapjában a bel- és külföldi vendégek száma együtt megközelítette a 11 milliót – mondta az MTÜ vezérigazgatója. 

Majd arról is beszámolt, hogy az Amerikai Egyesült Államokból 30 százalékkal, Kínából 15 százalékkal több turista érkezett, mint tavaly októberben. Az amerikai turisták számának növekedést pedig azzal magyarázta, hogy Budapest közvetlen repülőjárattal New York és Chicago mellett már Philadelphiából is elérhető. 

Végül kiemelte, hogy az év első tíz hónapjában Magyarországon a turizmus jobban teljesített, mint Csehországban és Ausztriában. Január-októberben a tavaly azonos időszakival összehasonlítva 4 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, 5,5 százalékkal több vendég érkezett az országba, valamint közel 10 százalékkal magasabb lett a szálláshelyek árbevétele is. 

(NT)