Az Agrárminisztérium (AM) közlése szerint idén is 5 milliárd forint éves agrárbiztosítási díjtámogatáshoz juthatnak a gazdálkodók, az igényeket az egységes kérelembenyújtási időszakban lehet beadni.

A Vidékfejlesztési programban elérhető pályázat a legfontosabb természeti és időjárási kockázatokra kötött mezőgazdasági biztosítás díjához nyújt támogatást a növénytermesztéssel foglalkozó termelőknek – írják a közleményben.

A közlésből az is kiderült, hogy az agrárbiztosítási díjtámogatás pályázatban már több mint 66 ezer kérelmet támogattak, mintegy 21 milliárd forint értékben.

Mint írják, a szaktárca annak érdekében, hogy minél több gazdálkodó, minél nagyobb területre vehessen igénybe mezőgazdasági biztosítást, az elmúlt időszakban a díjtámogatás éves keretösszegének emeléséről és a támogatási szerkezet egyszerűsítéséről határozott. Az sem elhanyagolható, hogy tavaly 5 milliárd forintra emelkedett a pályázható éves támogatás összege, ennek köszönhetően pedig 2018-tól kezdődően megnőtt a támogatás intenzitása is.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az “A” típusú csomag kibővült a csonthéjas és héjas gyümölcskultúrákkal, a “B” és a “C” jelű konstrukciókat pedig elválasztották, előbbiben az ültetvény- és zöldségkultúrák, utóbbiban a szántóföldi növénykultúrát kaptak helyet. Kiemelték továbbá, hogy a “B” jelű csomag esetében – a korábbiaktól eltérően – 5 kockázat helyett már mind a 9 kockázatra köthető biztosítás.

A pályázati felhívás részleteiről bővebb információ a www.szechenyi2020.hu oldalon érhető el.

(NT)