Új, kiberbizonsági köz-magán társulást hozott létre az Európai Bizottság, amelynek köszönhetően 2020-ig várhatóan 1,8 milliárd euró értékű beruházás valósul meg.

A lépés azon új kezdeményezések sorába illeszkedik, amelyek felkészültebbé teszik Európát a kibertámadásokkal szemben, és javítják az európai kiberbiztonsági ágazat versenyképességét – olvasható a bizottság közleményében.

Egy friss felmérés szerint az európai vállalkozások mintegy 80 százalékánál történt legalább egy kiberbiztonsági incidens az elmúlt évben, és valamennyi ágazatot figyelembe véve világszinten 38 százalékkal nőtt a biztonsági incidensek száma 2015-ben.Ez cégmérettől függetlenül valamennyi európai vállalkozás számára káros, és rombolhatja a digitális gazdaságba vetett bizalmat. Digitális egységes piaci stratégiája keretében a bizottság meg kívánja erősíteni a határokon átnyúló és a kiberbiztonságban érintett valamennyi szereplő és ágazat közötti együttműködést, és segítséget kíván nyújtani innovatív és biztonságos technológiák, termékek és szolgáltatások kifejlesztéséhez az egész EU-ban.

Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős alelnök a következőket nyilatkozta: „Bizalom és biztonság nélkül elképzelhetetlen a digitális egységes piac. Európának készen kell állnia arra, hogy megbirkózzon az egyre kifinomultabb és határokat nem ismerő számítógépes fenyegetésekkel. Ma konkrét intézkedésekre teszünk javaslatot, hogy ellenállóbbá tegyük Európát az ilyen támadásokkal szemben, és hogy rendelkezésre álljon a digitális gazdaságunk kiépítéséhez és bővítéséhez szükséges kapacitás.”

Günther H. Oettinger, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos így fogalmazott: „Európának minőségi, megfizethető és interoperábilis kiberbiztonsági termékekre és szolgáltatásokra van szüksége. Az európai kiberbiztonsági ágazat jó pozícióból versenyezhet egy gyorsan növekvő globális piacon. Felhívjuk a tagállamokat és minden kiberbiztonsággal foglalkozó testületet arra, hogy fűzzék szorosabbra az együttműködésüket, és osszák meg egymással az ismereteiket, információikat és szakértelmüket, ezzel is ellenállóbbá téve Európát a kibertámadásokkal szemben. Az ágazati szereplőkkel aláírt kiberbiztonsági partnerségi megállapodás mérföldkő, és fontos előrelépést jelent.”

A cselekvési tervnek részét képezi az első európai kiberbiztonsági köz-magán társulás létrehozása is. E társulás keretében az EU 450 millió eurót ruház be a Horizont 2020 elnevezésű kutatási és innovációs programja keretében. A kiberbiztonsági piac szereplői, akiket az Európai Kiberbiztonsági Szervezet (ECSO) képvisel, várhatóan ennek háromszorosát fogják beruházni. A társulásban tagsággal rendelkeznek nemzeti, regionális és helyi közigazgatási szervek, kutatóközpontok, valamint a tudományos élet szereplői is. A társulás célja az, hogy elősegítse az együttműködést a kutatási és innovációs folyamat korai szakaszában, és hogy kiberbiztonsági megoldásokat dolgozzon ki különböző ágazatok – például az energiaipari, egészségügyi, közlekedési és pénzügyi ágazat – számára.

A bizottság több intézkedéssel próbálja csökkenteni az uniós kiberbiztonsági piac széttöredezettségét. Ma előfordulhat, hogy egy infokommunikációs technológiákkal foglalkozó vállalkozásnak többféle tanúsítási eljáráson kell átesnie ahhoz, hogy több tagállamban is értékesíthesse a termékeit és szolgáltatásait. A bizottság ezért megvizsgálja egy infokommunikációs technológiákkal kapcsolatos biztonsági termékekre vonatkozó európai tanúsítási keret lehetőségeit.

Számos innovatív európai kkv jelent meg réspiacokon (például kriptográfia), illetve jól bejáratott piacokon új üzleti modellel (például víruskereső szoftverek), de gyakran nem képesek jelentős bővülést elérni. A bizottság szeretné megkönnyíteni a finanszírozási eszközökhöz való hozzáférést a kiberbiztonság terén működő kisebb vállalkozások számára, és fel fogja térképezni az uniós beruházási terv keretében rendelkezésre álló különböző lehetőségeket.

A hálózat- és információbiztonsági irányelv, amelyet várhatóan július 6-án fogad el az Európai Parlament, kialakítja a hálózatbiztonsági incidenselhárító csoportok uniós hálózatát, hogy gyorsan lehessen reagálni a számítógépes fenyegetésekre és a kiberbiztonsági incidensekre. Az irányelv létrehoz egy tagállamközi „együttműködési csoportot” is annak érdekében, hogy támogassa és megkönnyítse a stratégiai együttműködést és az információcserét, valamint hogy megteremtse a bizalmat. A bizottság arra kéri a tagállamokat, hogy a lehető legjobban használják ki ezeket az új mechanizmusokat, és hogy ahol csak lehetséges, erősítsék meg a koordinációt.