A Fővárosi Nagycirkusz ünnepségén bemutatták a Cirkuszi csodaemberek – Életútinterjúk cirkuszművészekkel című könyvsorozat első öt kötetét, valamint a cirkusz közönségforgalmi terében megnyitották a Nincs mááásik! – 130 éves a Fővárosi Nagycirkusz című jubileumi kiállítást.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a rendezvényen hangsúlyozta: jövőt építeni a múlt tisztelete, a múlt ismerete nélkül nem lehet. A könyvsorozat azokról szól, akiknek a magyar cirkuszművészet eredményeit köszönhetjük.

A fotókkal gazdagon illusztrált kötetek a magyar cirkuszművészet neves artistaművészeinek életébe nyújtanak bepillantást. Az érdeklődők kulisszatitkok, példaértékű emberi sorsokat ismerhetnek meg, fájdalmakról és sikerekről, akaraterőről és kitartásról olvashatnak.

A kötetek szerkesztője Fekete Péter és Pál Dániel Levente, a Fővárosi Nagycirkusz dramaturgja. Az interjúkat Szekáry Zsuzsanna, a kötetekben található fotókat Urbán Ádám készítette.

A kiállítás megnyitóján elhangzott: Wulff Ede 1889. június 27-én nyitotta meg az első kőcirkuszt Magyarországon, a tárlat az azóta eltelt 130 évet mutatja be.

Az egy éven át látogatható kiállítás a cirkuszhoz köthető kulcsfogalmak köré épül, és játékos formában szabad mozgást enged a nézőknek, hogy felfedezzenek különböző összefüggéseket események között, térben és időben.

A tablókon archív anyagok, plakátok, dokumentumok, fotók, különleges tárgyak, világot megjárt kellékek, kosztümök, cipők láthatók. A kiállításon a közönség bepillantást nyer a világhírű magyar artisták és a cirkuszművészet zárt világának mindennapjaiba.

A tárlat a világhírű zenebohóc, Eötvös Gábor (1921-2002) emléke előtt tiszteleg, címe is a művész világsikerű számára utal. A megnyitón díszvendégként jelen volt a művész fia, ifj. Eötvös Gábor artistaművész is.

A kiállítást a művész másik fia, Eötvös Tibor „Szandi”, az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetének elnöke nyitotta meg, felidézve a Fővárosi Nagycirkusz történetét, az új épület 1971-es megnyitását.

A tárlat anyagát a kiállítás kurátora, Szonday Szandra cirkuszkutató és Joó Emese, az intézmény muzeológusa állította össze.

(Forrás: MTI, fotó: Soós Lajos)