Az ellenőrzött 83 gyermekjátékból 25-öt ki kellett vonnia a forgalomból a fogyasztóvédelemnek, mert az egészségre ártalmas tiltott lágyítószert tartalmaztak, vagy az apró alkatrészek a gyermekek fulladását okozhatták volna.

A boltokban kapható gyermekjátékokat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), az ellenőrzött 83 termékből 51 volt műanyag (például játékbaba, fürdőjáték, vagy műanyag állatfigura), és 32 fajáték. A vizsgált termékek közel harmada, 25 játék bizonyult veszélyesnek, ezeket az NFH kivonta a forgalomból – derült ki a hatóság közleményéből.

A műanyag játékbabák vagy babaszettek és a műanyag állatfigurák puha, lágy műanyag részt is tartalmaznak (vagy teljes egészében abból állnak). A puha, lágy műanyagok esetén előfordulhat, hogy azok az egészségre ártalmas tiltott (ftálsav-észter típusú) lágyítószert tartalmaznak. A vizsgált 51-féle műanyag játék közül 21-félében találtak tiltott lágyítószert a szakemberek. Ha a kisgyermek a szájába veszi ezeket a játékokat, akkor ezek a veszélyes vegyületek a nyállal kioldódhatnak, és a szervezetbe juthatnak.

A színezett fajátékok festékében előfordulhatnak különböző nehézfémek (például ólom, kadmium, króm), amelyek a gyermek szervezetébe jutva szintén károsak lehetnek. 21-féle festett fajáték vizsgálatára került sornehézfémtartalom szempontjából, amelyek közül valamennyi megfelelt a vonatkozó határétékeknek.

A három évesnél fiatalabb gyerekeknek készült fajátékokról leválhatnak a kis részek és azokat lenyelve, illetve belélegezve fulladást okozhatnak, éppen ezért nagyon fontos ezeknek a játékoknak is a szigorú ellenőrzése. Ezért a hatóság mechanikai szempontok alapján is megvizsgált 17-féle fajátékot. A hatóság ellenőrizte, hogy a ragasztott fajátékok ragasztója elenged-e víz hatására (és leesnek-e a ragasztott kis darabok), vagy például, hogy különböző fizikai erő hatására leválnak-e kis részek, amikhez így hozzáférhetnek a gyerekek. A 17-féle fajátékból 4 nem felelt meg a követelményeknek, mert vagy eleve tartalmaztak kis darabokat, vagy pedig a vizsgálatok során váltak le a kis részek.

A vizsgált fajátékok listáját megtalálja ITT, míg a műanyag játékok listáját ITT tekintheti meg.