A horvát tengerparton 2700, főleg a főszezonban dolgozó szakács, felszolgáló és takarító hiányzik.

Marina Cvitic, a horvát szakszervezeti turisztikai bizottság elnöke úgy véli, a munkaerőpiac problémái főleg az alacsony bérekből adódnak. A turizmusban a fizetések 18 százalékkal alacsonyabbak az országos átlagnál, amely a legfrissebb adatok szerint 5914 kuna volt (244 ezer forint) – olvasható a Turizmus Online-on.

Cvitic szerint a nem lojális konkurenciát is meg kell állítani. „Ők az alkalmazottjaikat minimálbérre jelentik be, amely 3276 kuna (148 ezer forint), a különbséget pedig feketén kapják kézhez a dolgozók”.

A szakszervezetek megfelelő normák és irányelvek bevezetését is sürgetik, amelyek meghatározzák, hogy egy vendéglátóhelynek hány alkalmazottat kell foglalkoztatnia, hány négyzetméter területet takaríthat egy takarító, és mennyi vendéget szolgálhat ki egy felszolgáló.
Szakértők szerint a főszezonban dolgozók nem tudnak előre tervezni és nem hitelképesek, ezért sokan külföldön vállalnak munkát, vagy inkább munkanélküliek maradnak.

Gari Cappelli turisztikai miniszter arról beszélt, hogy nemcsak a szakmunkások hiányoznak a turizmusból, hanem a menedzserek is. Közel 800 millió eurót fektetnek az idén közel 40 szálloda újjáépítésébe, és ennyit terveznek jövőre is befektetni.