GINOP-os „testvéréhez” hasonlóan a „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” című VEKOP-felhívásnak is kimerült a kerete. Ez már a harmadik „kimerülő” kutatás-fejlesztési keret, de a tervek szerint hamarosan új felhívások jelennek meg.

A Széchenyi 2020 keretében megjelent „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” című (VEKOP-2.1.7-15) felhívás keretében a rendelkezésre álló keretösszeg kimerülésére tekintettel július 15-én 16.00 órától a beérkezett támogatási kérelmek értékelésének idejére a támogatási kérelmek beadása átmenetileg szünetel – tájékoztatott a kormány a hivatalos pályázati oldalon.

A májusban megjelent felhívás keretösszege 6 milliárd forint volt; a kiíró 75–600 darab – kizárólag a közép-magyarországi régió területén megvalósuló – támogatott projekttel számolt. Az eredeti ütemterv szerint a kérelmeket 2016. június 13-tól 2018. június 13-ig lehetett volna benyújtani.

A felhívások keretében kizárólag olyan projektek támogathatóak, melyek

  • technológiai fejlesztést valósítanak meg vagy ahhoz kapcsolódnak;
  • jelentős újdonságot és szellemi hozzáadott értéket tartalmaznak;
  • üzletileg hasznosíthatóak; valamint
  • kizárólag új (vagy alapvetően átdolgozott) termékek, szolgáltatások és eljárások prototípusfejlesztését VAGY prototípusfejlesztését és piacra vitelét célozzák.

Az „üzletileg hasznosítható” fordulatot a kiíró nagyon komolyan veszi: a támogatást igénylőnek vállalnia kell, hogy a K+F+I tevékenység eredményéből (létrehozott prototípus, termék – beleértve az alkatrész és/vagy részegység, technológia vagy szolgáltatás értékesítéséből) származó árbevétele a projekt pénzügyi befejezési évét követően a fenntartási időszak utolsó évének végéig bármely 2 egymást követő üzleti évben összesen eléri a támogatási összeg legalább 30 százalékát.

A „nagy testvér” kerete már régen kimerült

A hasonló című, de a felzárkózó régiók számára – tavaly októberben – kiírt, GINOP-2.1.7-15 kódú felhívás 20 milliárd forintos kerete már régen kimerült: a támogatási kérelmek beadása 2016. április 15-én 14 órától szünetel „átmenetileg”.

Az eredeti kiírás szerint a végső beadási határidő 2017. december 14. volt. A legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkező pályázók 10–130 millió forintot, a lezárt üzleti évvel nem rendelkezők 10–50 millió forintot kaphattak.

K+F+I támogatás: a GINOP 50 milliárdos kerete már kimerült

Hasonló sorsra jutott az 50 milliárd forintos keretösszegű, „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című (GINOP-2.1.1-15) felhívás is, amelyet 2016. január 12-én 0 órától függesztettek fel – a keret kimerülése miatt, „a felfüggesztés esetleges feloldásáig”.

Ugyanennek a pályázatnak a közép-magyarországi párja (VEKOP-2.1.1-15) még él, mivel az eredeti, 5 milliárd forintos keretösszeget a kormány 15 milliárd forintra módosította a kormány.

Jönnek a kombinált K+F+I pályázatok

Nemcsak a kereteket emelte a kormány, új K+F+I pályázatokat is beillesztett Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) fejlesztési tervébe.

Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásért felelős államtitkár áprilisban jelentette be, hogy a kormány a GINOP-keret 296 milliárd forintos megemelésével 7 új pályázati felhívás megjelenéséről is döntött, így év végéig összesen 96 pályázati felhívás érhető el 2209,4 milliárd forint értékben. A legjelentősebb változások között van a GINOP kutatás-fejlesztési keretösszegének megemelése, erre a célra a korábbi fejlesztési tervben szereplő tételnél 180 milliárd forinttal többre, 438,6 milliárd forintra lehet pályázni 2016 decemberéig.

A vállalkozások kutatás-fejlesztésre és innovációs tevékenységre visszatérítendő támogatást is igényelhetnek. A „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása hiteltermékkel kiegészítve” című felhívás keretében 15 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra és 15 milliárd forint pénzügyi eszközre lehet majd pályázni. A „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében” című pályázatot 55 milliárd forint vissza nem térítendő és 28 milliárd forint pénzügyi eszköz forrással fogják meghirdetni. Az előbbi pályázatnak a hivatalos GINOP-ütemterv szerint júniusban kellett volna megjelennie (még nem jelent meg), az utóbbit megjelenését júliusra ígéri a kormány.