A teljes hiteldíj-mutató (thm) számítására és a thm-maximum mértékére vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt az MNB 10-10 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a Mecsek takarékszövetkezetet és a Zálog és Hitel Zrt.-t.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi célvizsgálatot folytatott le a Mecsek Takarék Szövetkezetnél és a Zálog és Hitel Pénzügyi Zrt.-nél. Ennek során azt ellenőrizte, hogy a kézizálog-hitelezési piac e két szereplője miként tett eleget e kölcsöntípus esetében a teljes hiteldíj-mutató számítására, illetve a rhm maximumának mértékére vonatkozó előírásoknak – derül ki a jegybank közleményéből.

Az MNB megállapításai szerint a Mecsek takarék a vizsgálat alá vont egy éves időszakban nyújtott valamennyi fogyasztói kézizálog-kölcsönnél megsértette a thm számítására vonatkozó rendelkezéseket. Nem vette figyelembe ugyanis ennél a zálogtárgy kiváltásakor általa felszámított „készpénz-szolgáltatási jutalékot”, így – a fogyasztók megtévesztésére alkalmas, alacsonyabb thm feltüntetése mellett – ténylegesen a thm jogszabályban rögzített felső korlátját meghaladó mértékkel szerződött a fogyasztókkal.

A jegybank megállapította, hogy a Zálog és Hitel Zrt. a vizsgált 32 hónapos időszakban a thm mértékének meghatározásakor nem vette figyelembe az általa felszámított „zálogosítási”, valamint „amortizációs díjat”. Az MNB a Zálog és Hitel Zrt.-vel kapcsolatos intézkedésénél súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy annak jogsértő gyakorlata az érintett ügyletek jelentős részénél a thm maximumának számottevő mértékű túllépéséhez vezetett.

A két kézizálog-piaci szereplő fenti gyakorlatával egyrészt jogszabály által meg nem engedett árazást alkalmazott. Másrészt ezáltal sérült a fogyasztók azon joga is, hogy az adott termék – annak valós jellemzőinek alapul vételével – más, versengő kézizálog-hiteltermékekkel összehasonlítható legyen. Mindezek miatt az MNB felhívta a Mecsek takarék és a Zálog és Hitel Zrt.-t a thm számítására vonatkozó jogszabályi rendelkezések mindenkori betartására, s 10-10 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki velük szemben.