Ha a szociális segélyből élőket sikerülne meggyőzni, hogy vállaljanak munkát, akkor a vállalkozók még válogathatnának is közülük Romániában.

A tartósan munkanélkülieket, a szociális segélyből élőket kellene bevonzani a munkaerőpiacra – mondta Kelemen Tibor, a Kovászna megyei munkaerő-elhelyező ügynökség igazgatója.

A székely megyében továbbra is munkaerőhiánnyal küzdenek, mindössze 278 fizetett munkanélküli van a nyilvántartásukban, miközben 300-nál több állást kínálnak – írja a Krónika.

A munkanélküliek többsége szociális segélyből él, az ügynökségnél közel 2800-an szerepelnek az adatbázisban. Egy négytagú család havi 1296 lej segélyt kap, viszont ha egy családtag minimálbérért munkát vállal, elveszítik ezt a támogatást. Ezért általában úgy döntenek, hogy nem éri meg az erőfeszítés.

A változó jogszabályok változtathatnak a helyzeten. Jövő januártól ugyanis, ha valaki visszautasít egy állást, elveszíti az állami támogatást. Csak egy év múlva kérheti, hogy újra nyilvántartásba vegyék, nem egy hónap után, mint jelenleg.