Két-három százalékkal csökken a háztartási fogyasztók számára a földgáz ára május elsejétől annak köszönhetően, hogy 6 százalékkal mérséklik az energiaforrás szállítási díját.

A belföldi termelésből származó földgáz immár drágább, mint az importtermék, ez pedig a piac automatikus liberalizálásához kellene hogy vezessen – közölte Niculae Havrileţ, az Országos Energetikai Hatóság (ANRE) elnöke.

Aországos szinten naponta elfogyasztott körülbelül 15-16 millió köbméter gázból 1,5 milliót, azaz a teljes mennyiség 10 százalékát külföldről vásárolják. „Ez a tendencia kedvező lesz a téli időszakra nézve, hiszen ha most, nyáron olcsóbban vásárolunk külföldről energiaforrást, a hideg idényre megmarad a belföldi termelésű földgáz” – magyarázta Havrileţ.

A Bukaresti Értéktőzsde eközben kedden egy jelentésben arról számolt be, hogy a német E.ON felfüggesztette a Romgaz földgáztermelő vállalattal kötött, a szabadpiacra szánt energiaforrás adásvételére vonatkozó, tavaly szeptemberben megkötött szerződést. A jelentés arra is kitér, hogy a két szolgáltató által kötött más jellegű megállapodás továbbra is érvényben marad – írja a kronika.ro.

Frank Hajdinjak, az E.ON Románia vezérigazgatója úgy nyilatkozott: meglátásuk szerint az importgáz ára a továbbiakban is csökkenni fog, télre már 10 százalékkal olcsóbb lehet, mint a belföldön előállított energiaforrás.