A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint idén márciusban 2007 hitelintézeti értékesítési egység működött országszerte, ez 15,9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A Világgazdaság beszámolója szerint ez számszerűen 380-al kevesebb bankfiókot jelent az egy évvel korábbi számhoz képest, ennyi fiókot zártak be a vizsgált időszakban.

Ez már évek óta megfigyelhető trend, három évvel ezelőtt még csaknem 2800, 2014 elején pedig még ennél is több, 3200 bankfiók üzemelt. A fiókhálózat zsugorodását elsősorban az elektronikus szolgáltatások terjedése befolyásolja, ugyanis az ügyfelek egyre kevesebb banki műveletet végeznek személyesen a fiókokban.

Érdekes adat ugyanakkor, hogy a banki dolgozók száma nem csökkent a fiókok csökkenésével párhuzamosan, sőt, az idei első negyedévben a banki alkalmazottak átlagos létszáma meghaladta a 39 500-at, ami mintegy 350 fős, 0,8 százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz képest.

A Világgazdaság úgy fogalmaz, a banki álláspiac továbbra is élénk, a kilenc legnagyobb szolgáltató honlapján aktuálisan 1050 állásajánlat szerepel.