Csökkent a Németországból érkező turisták száma, ezzel szemben a más országból ide látogatók száma növekedett. Továbbra is sok külföldi keresi fel a gyógyfürdőket.

Bár túlnyomórészt még mindig Németországból érkeznek turisták Magyarországra, számuk csökken, miközben ennél nagyobb mértékben nő a más országokból ide látogatók száma – mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.

Az államtitkár kifejtette: Angliából és Franciaországból több mint 20 százalékkal többen érkeztek júniusban, mint tavaly, és 10-20 százalékkal növekedett az olasz, az amerikai és a lengyel turisták száma is, mi több, Lengyelország júniusban a második legtöbb turistát küldte. Elmondta, a külföldi turisták főként Budapestet, néhány vidéki nagyvárost, és gyógyfürdőket keresnek fel, míg a magyarok a vidéki turizmust preferálják.

A belföldi turizmus növekedését támogatta a magyar emberek reálkeresetének emelkedése és a Szép-kártyával igényelhető adókedvezmény, amelyet júniusban 5,4 százalékkal többet használták, 1,5 milliárd forint összértékben – részletezte az államtitkár.

A keresletnövekedés eredményeként a vállalkozók árat emelhetnek, így az itt töltött vendégéjszakák és az idelátogatók számát meghaladó mértékben (12 százalékkal) nőttek a szállásdíj-bevételek – mondta Glattfelder Béla.

KamaraOnline/MTI