A hazai vállalkozások hitelállománya májusban közel 85 milliárd forinttal csökkent, döntő részben a devizahitelek értéke zsugorodott a hónap során.

Májusban 21,1 milliárd forinttal csökkent a háztartások betétállománya szezonális kiigazítás nélkül a tranzakciókból eredően, míg hitelállományuk a forinthitelek 0,4 milliárd forintos csökkenésének, valamint a devizahitelek 0,4 milliárd forintos növekedésének eredőjeként lényegében nem változott – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból.

Szezonálisan kiigazítva a háztartások betétállománya 9,4 milliárd forinttal nőtt, hitelállományuk 15,5 milliárd forinttal mérséklődött. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 14,1 milliárd forintos betételhelyezés, míg a devizabetétek esetében 35,3 milliárd forintos nettó betétkivonás történt.

Májusban a nem pénzügyi vállalatok betétállománya szezonális hatások kiszűrése nélkül 39,8 milliárd forinttal nőtt, míg a szezonálisan igazított adatok szerint 5,9 milliárd forinttal csökkent. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetéteknél 110,9 milliárd forintos betételhelyezés, míg a devizabetéteknél 71,1 milliárd forintos nettó betétkivonás volt.

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya 84,9 milliárd forinttal csökkent a szezonális hatások kiszűrése nélkül, szezonálisan igazítva 102,0 milliárd forinttal mérséklődött májusban. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya tranzakcióból eredően 14,9 milliárd forinttal, a devizahitelek állománya pedig 70,1 milliárd forinttal csökkent. (MTI)