
A Szlovákiában és Ausztriában árusított élelmiszerfélék összehasonlításának második szakasza is igazolta a két országban azonos néven és márkával árusított termékek közti különbségeket.
A szlovák mezőgazdasági tárca az Állami Állategészségügyi és Élelmiszeripari Hatósággal (ŠVPS) együttműködve 33 olyan terméket ellenőrzött, amelyeket az ellenőrök Pozsonyban, Szencen és Bécsben vásároltak. A tesztelt árufélék felénél a minőséget befolyásoló nagyobb különbségeket állapítottak meg – írja a hirek.sk.
Az ŠVPS ellenőrei 7 tejterméket, valamint 3-3 hús- és halfélét hasonlítottak össze. Ezenkívül ellenőrizték a kiválasztott péksütemények, italok, fagylaltok, fagyasztott félkészáruk, szárított gyümölcs- és zöldségfélék minőségét is.
„Az eredmények még rosszabbak, mint amilyenek a tesztelés első szakaszában voltak. A 33 termékből csak hatban nem vettek észre semmiféle különbségeket“ – értékelte a helyzetet az ŠVPS központi igazgatója, Jozef Bíreš.
16 termék esetében az ellenőrök nagyobb, minőségre ható eltéréseket észleltek. „Például a sonka esetében kisebb a hús-, ellenben nagyobb a sótartalom, a pizza esetében a fogyasztók szegényesebb köretet kapnak, az édesített italokban pedig cukor helyett glukózból és frutózból készült szirupot használnak” – mondta Matečná.