Több mint 50 százalékkal nőtt tavaly az agrártermékek külkereskedelmi hiánya Romániában. A legnagyobb tételt nem a narancs vagy a banán, hanem a sertéshús tette ki.

Tavaly 853,9 millió eurót tett ki a román agrár-külkereskedelmi mérleg hiánya, 53 százalékkal emelkedett az előző évi 557,4 millió euróhoz képest – írja a Krónika.

Románia tavaly 6,23 milliárd euró értékben exportált élelmiszert, ami 4,6 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. Az élelmiszer behozatalának értéke kétszer gyorsabb ütemben, 9 százalékkal 7,1 milliárd euróra emelkedett.

A kivitelben többségben voltak a nyersanyagok, a behozatal nagy részét viszont a hozzáadott értékű termékek tették ki. Az ország első számú exportterméke a gabona volt, kukoricát és búzát 1,73 milliárd euró értékben szállított külföldre.

Az importon belül a legnagyobb tételt a sertéshús (475 millió euró), a tej és tejtermékek (314 millió euró), a déligyümölcsök (400 millió euró), a kávé (200 millió euró ) és a csokoládébab (245 millió euró) jelentette.