Tisztul az utazási irodák piaca, kevesebb a jogosulatlan utazásszervező, de még mindig vannak olyan vállalkozások, amelyek a jogszabályi feltételek nélkül végzik tevékenységüket.

Az utazási irodák listája a főváros kormányhivatalának honlapján elérhető, és a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) védjegye is biztosítékot jelent a fogyasztóknak – hívta fel a figyelmet Molnár Judit, a MUISZ alelnöke. Ha valaki a nyilvántartásban nem szereplő utazásszervezővel utazik, akkor hibás teljesítés vagy a teljesítés elmaradása esetén nem, vagy csak korlátozottan érvényesítheti fogyasztói jogait

Molnár Judit kiemelte az utazási szerződés megkötésének szükségességét. Ha az ügyfél utazásközvetítőnél foglal, a szerződésnek mindkét fél – az utazásszervező és az utazásközvetítő – pontos adatait, elérhetőségét tartalmaznia kell. Az utazásszervező fizetésképtelensége esetén fedezetet nyújtó vagyoni biztosítékot is fel kell tüntetni a szerződésben.

Azt is kiemelte, hogy az utazási szerződésben fel kell tüntetni az utazás teljes bruttó költségét, egy összegben. A MUISZ évek óta szorgalmazza a bruttó árazás jogszabályi előírását, hogy az utasokat ne érje meglepetés – emlékeztetett. Ugyancsak elengedhetetlennek nevezte a biztosítás megkötését is, ennek hiányában  akár több milliós fizetési kötelezettsége is keletkezhet az utasoknak – mondta Molnár Judit.

Az utazási irodák szolgáltatásait évente nagyjából egymillió ember veszi igénybe. Rendszerint a közvetlen charterjáratokkal elérhető tengerparti nyaraló programok, valamint a távoli, egzotikus úti célokra választják az utazási irodák szolgáltatásait – mondta.  

A legnépszerűbb úti célok között idén nyáron nincs jelentős változás. A legnépszerűbb tengerparti üdülőhelyek közül kiemelte Horvátországot, Görögországot és Törökországot, de egyre többen választják ismét Egyiptomot. Ugyancsak kedveltek az európai és tengerentúli kulturális körutazások, illetve egyre nagyobb számban vesznek részt magyar utasok a világ minden tájára induló tengeri hajóutakon. (MTI)