Egyre többen választják nyugdíjas éveikre lakóhelyül Panamát. Akinek van elég pénze, különböző kedvezményekre jogosult.

Ecuador, Mexikó, Costa-Rica, Spanyolország, Portugália – 2016-ra ezeket az országokat ajánlja az International Living magazin összeállításában. Az első helyre azonban, mindenkit lekörözve, a napjainkban offshore botrányai miatt elhíresült Panama került.

Panama nem csak remek klímájával, hanem főleg a nyugati nyugdíjakhoz szokott idősebbeket is csábítja különböző kedvezményekkel.

Ha a tavalyi megélhetési költségek átlagát vesszük alapul, akkor azonban azonnal megállapíthatjuk, hogy Magyarországról nem indulnak majd el tömegével a nyugdíjasok Panamára.

Számítások szerint ugyanis két főnek havonta legalább 2650 dollárra van szüksége a gondtalan megélhetéséhez. Panama Cityben havi 1500 dollárért lehet bérelni két hálószobás lakást. (Igaz, a tengerparton az egy hálószobás díja „csak” 550 dollár.) Vízre, gázra, áramra 250 dollár megy el, élelmiszerekre, háztartási cikkekre 300 dollárt kell költeni. Egy kisebb kategóriájú autó fenntartása havi 200 dollár, a telefon, internet, kábel tévé 100 dollárba kerül. Ha havonta kétszer moziba ülnek be a nyugdíjasok és hetente egyszer étteremben vacsoráznak, arra is kell 150 dollár. Az egészségügyi ellátásra, gyógyszerekre minimum 150 dollárt érdemes félrerakni.

A kedvezményeket biztosító Pensianado rendszert azok a külföldiek vehetik igénybe, akiknek havonta fejenként 1000 dollár a jövedelmük (ami nem feltétlenül csak a nyugdíj összege), de a pároknak elég összesen 1250 dollárt igazolniuk. (Azonban ha valakinek csak ennyi pénze van, az a fenti számítás alapján elég szerény körülmények között élhet csak.)

A Pensianado alapján többek között 30 százalékkal olcsóbb a vonatjegy, 25 százalékkal kevesebb kell fizetni a villanyért, és egy sor étteremben 15-20 százalékos kedvezményt adnak. A külföldi nyugdíjasok két évente az importvám megfizetése nélkül vehetnek személygépkocsit.

Az alapellátást biztosító egészségügyi biztosítás már havi 100 dollárért megköthető, ez azonban kórházi kezelésekre, fogorvosi ellátásra nem vehető igénybe, ami a „nyugdíjasok paradicsomában” sem olcsó mulatság.